Den dödliga kombinationen.

Ännu en flyktingförläggning har brunnit, sannolikt en mordbrand, och det är skrämmande. Det är ingen tvekan om att det samhällsklimat SD håller på att skapa, genom att bli alltmer vårdslösa med att behålla fernissan över sin grundläggande fascism, bidrar till ett läge där hetsen på nätet tilltar och personer som saknar riktig verklighetsförankring tror de har en folkmajoritet bakom sig när de vill begå våldsbrott.

Vilka är det som gör så här? I det läge vi har nu, troligen män med en bakgrund liknande Breiviks och de pojkars som stått bakom skolskjutningar i USA och andra länder: En i något avseende konfliktfylld uppväxt, i kombination med psykiska störningar och högerextrema åsikter.

Det är en explosiv blandning. Man blir sannerligen inte en våldsverkare bara av att ha t ex Aspergers (det vill jag framhålla med tyngd), eller ens av att ha sociopatiska drag – men tillsammans med inre konflikter och högerextrema åsikter kan de, bristen på empati och svårigheter att tolka andra, leda till att man gör vad man tror andra också skulle kunna göra och kommer att stödja. När i själva verket säkert 90% eller fler av även de gapigaste, mest hatfyllda mörkermännen på nätet är fullt medvetna om att man helt enkelt inte begår sådana här brott i verkligheten.

Jag har tänkt mycket på just sociopati, som förstås är en term på väg ut. När man hör ordet (eller föregångaren psykopati) tänker man gärna på djävulen själv, och på en Wikipediasida definieras de helt som synonyma med kriminalitet. Men att ha denna diagnos, om man kan kalla det så, leder inte nödvändigtvis till att man blir mördare, kriminell, hustrumisshandlare eller ens iskall företagsledare. Det är en funktionsnedsättning som andra funktionsnedsättningar, och troligen finns det dessutom en fallande skala, precis som att många rör sig i utkanten eller strax intill det s k ”autismspektrat”.

Som den sociopatforskare sa som upptäckte (via en röntgenbild av sin hjärna som han hittade i kontrollgruppen i ett experiment) att han själv var sociopat: En harmonisk barndom där man är älskad kan hindra att utvecklingen går åt fel håll och dragen förstärks. Breivik hade inte det, men utan sina funktionsnedsättningar – och sin dragning åt högerextremism, och inverkan från näthatet – hade han troligen ändå inte begått sitt massmord.

Tillbaka till flyktingsituationen: Alla sorters attacker på flyktingar är givetvis helt oacceptabla. Man måste utreda dem ordentligt och skydda asylboenden. Vad beträffar de kommande tältlägren är jag oroad. Tälten i sig är säkert OK med värme och sängar, men hur är det med för det första med brandfaran, och för det andra med säkerheten för kvinnor och barn? De behöver dörrar som går att stänga. Stora flyktingläger med bristfälliga bostäder drabbas mycket ofta av att män, vakter eller flyktingar, våldtar och skadar kvinnor.

Och man måste fortsätta att punktmarkera SD och öka kontrollen av vad de gör och säger.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s