Knäryck igen

Operan sätter upp Svansjön, en balett där den här gången prinsen dansas av en svart dansare. Finemang – det har varit en trög uppförsbacke för svarta skådespelare, dansare och operasångare att få jobb som inte anspelar på deras hudfärg. Trögast har det varit för dansare. Jazz och fridans, ja – men BALETT? Gamla dammiga associationer har stått i vägen, och geniala dansare har sett stora roller gå sig förbi – men förnuftet segrar ju till slut, på allt fler områden, tack och lov.

MEN. Operan publicerade en bild ur baletten, ur en scen av kärlek, säger de (och jag tror dem,) där dansösens händelsevis vita fot trycks mot prinsens kind. (Han ser mest hänförd ut.) Och pang, protesterna och indignationen haglar som på beställning, detta bara måste vara rasism! Det speglar svartas utsatta position i kulturen, samhället och – man drar sig inte ens för det påståendet – leder tankarna till morden i Trollhättan!

Man blir så trött. Kan man inte vila tentaklerna någon enda gång och fråga sig om det faktiskt rör sig om rasism, innan man hugger? Jag känner igen det från det jobbiga sjuttiotalet, där ingenting fick vara komplicerat eller personligt, allt skulle malas genom klasskampsanalysen, även det som inte hade ett smack med den saken att göra.

Operan tog bort bilden, och det gjorde de troligen rätt i, men det är inte bra vare sig för kultur, samhälle eller någon överhuvudtaget när det som börjar som viktig kritik och klarögdhet övergår till enögdhet och tunnelseende.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s