Det är faktiskt vita gubbar som röstar fram Oscarsvinnarna.

Apropå debaclet kring att inga svarta skådespelare nominerats till en enda skådespelar-Oscar i år, och den kommande partiella bojkotten på grund av det.

Jag vet inte riktigt hur det går till när medlemmar i Academy of Motion Pictures inbjuds att rösta på Oscarsvinnare (eller hur de nominerade utses), men så här ser sammansättningen av röstande ut: (”Kaukasiska” är den konstiga amerikanska benämningen på ”vita”)

In 2012, the LA Times found there were 5, 765 voting members, 94% of whom were Caucasian and 77% male

Only 2% at that time were black and less than 2% were Latino

The newspaper found the group had a median age of 62

In 2013 they found 93% white and 76% male and the average age inched up to 63

Japp – det stämmer alltså att det faktiskt är ett gäng ”vita, medelålders snubbar” som röstar fram Oscarsvinnarna. 93 % vita och 76 % män 2013? Hur är det möjligt? Struntar svarta och kvinnliga skådespelare i att rösta, eller är de verkligen gravt underrepresenterade i församlingen som helhet?

Till detta kommer möjligen, som någon skrev, att många av de röstande inte ens tittar på alla filmerna. De röstar helt enkelt på skådespelare som de gillar.

Utan en kvinnlig kategori skulle förmodligen mycket få priser gå till kvinnor. (Kanske något att betänka för snillena i Akademien…?)

Den i år nominerade Charlotte Rampling, som jag alltid beundrat, har nu dunsat in i det hela med ett rejält magplask och talar om ”antivit rasism” och att de svarta skådespelarna helt enkelt inte är bra nog för prispallen. Man blir häpen. Flabbergasted är annars ett starkt och bra engelskt ord för vad man känner. Det är bara inte tillåtet att vara 60++ och så otroligt okunnig och oreflekterad. Men en del skådespelare som skickligt agerar intelligent på scen och filmduk, är ju inte med nödvändighet lika smarta i verkliga livet.

Vad hon och många, många kommentatörer som skriver att ”det hänger bara på hur bra man agerar!” inte verkar tänka på, är att för att ens komma med i leken, måste man först få en roll. Och där finns en mycket trång flaskhals. Inte ens berömda svarta skådespelare har lätt att få roller – inte i Sverige heller.

Hur länge ska denna dumhet fortgå?

Annonser

2 reaktioner till “Det är faktiskt vita gubbar som röstar fram Oscarsvinnarna.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s