Blommor och skolan.

Nu har jag skaffat en ny hortensia, den första på länge, och det är baske mig som att ha katt. Den har praktfulla rosa blomkronor, och den är vattenalkis. Jag måste pyssla om den flera gånger om dagen, annars börjar blomma efter blomma säcka ihop på det mest sorgsna vis.

Så jag tar fram ett stort fat, häller vatten på det och ställer Hortensia där, övertygad om att hon håller sig glad och nöjd till kvällen. En kvart senare är fatet torrt. Häller på nytt vatten. Slurp, säger det, och vattnet är borta! Och en liten rottråd håller på att förvirra sig ut krukans undersida på jakt efter någon hägrande sjö som den hoppas finns i närheten.

Kan detta vara normalt? Är hortensior släkt med näckrosor? Måste jag gå ut och gå med hortensian till Klara sjö när det våras? Men fin är den!

Så skolan. (Expressenartikel. Håller med.) Men först:

KÄRA elever, som sitter här i aulans bänkar. Välkomna till skolan! Jag är er rektor, de ståtliga herrarna i sidogångarna är vakter, och nu ska ni få veta vad som gäller här. Punkt ett : Sitt hyfsat, sluta prata med varandra och ta av er mössan!

Ni har redan fått lämna ifrån er era mobiler, märkta med klisterlappar som skolan delat ut. Dessa mobiler får INTE användas under lektionstid.

Hysch! Du som protesterade där borta: När jag talar är du tyst och lyssnar, annars måste du lämna lokalen, och dina föräldrar kontaktas.

Nu ska ni få veta en sak: Ni är ALLA lika mycket värda, och ni kan och ska lära er mer än ni tror. För att det ska hända och ni ska kunna tro på er själva och ha en fantastisk tid här, är det absolut förbjudet att på något sätt reta, trakassera och skrämma andra elever. Ni ska gå ut härifrån fulla av kunskaper – grundkunskaper! – som ni kan använda i alla skeden i livet, och som gör livet mycket lättare att förstå och hantera. Ni ska lära er multiplikationstabellen. Ni ska lära er biologi, geografi, matte, svenska, samhällskunskap, historia och religionskunskap… Hysch! Med religionskunskap menas inte att vi ska framhålla någon speciell religion, utan att alla ska få veta om alla religioner, och om ateism, dvs när man inte har någon religion alls. Det är först när man vet som man kan ha åsikter. Här ska alla respekteras, flickor som pojkar, judar som muslimer, kristna, buddister, sikher och ateister. Är det klart?

Allt man inte förstår känns tråkigt. När man väl kan något, blir det lätt och man får koll på livet och världen öppnar sig. Vi bygger vår undervisning på vetenskaplig grund. Vi kommer att använda böcker och kartplanscher, och ni får använda pennor och papper. Annars står ni där om strömmen går några dagar.

Har ni problem finns skolsköterska och kurator. Ni kan också prata med mig och era lärare. Inga hot eller utbrott tolereras. Vi har flick- och pojktoaletter, och de ska hållas rena. Vi har också rastvakter. Om ni bryter mot reglerna, ser vi det som ett stort problem, går igenom det noga och talar med era familjer. Den som inte kan bättra sig hänvisas till en särklass, för annars förstör den för andra elever.

Är det något ni inte förstår på lektionerna, så räck upp handen och fråga. Ni kommer att se att ni förstår och kan mycket, mycket mer än ni tror! Och jag ser fram emot att få träffa er varje dag, och se hur ni går framåt.

Och nu är det lunch!

Telefonerna? Dem får ni tillbaka efter skoltid.

Välkomna!

Länk 2, svar på första artikeln,  vägrar att låta sig finputsas. Här är den:

http://www.expressen.se/debatt/nej-vi-kan-inte-gora-som-vi-gjorde-forr/

Håller inte med. Anser att det är väl just i skolan man inte ska vara på sociala medier, utan…  social?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s