Diverse – Horace, Sapiens.

En Jack Hildén anser i Expressen att Horace Engdahl, på något sätt, avgår som vinnare (OCH förlorare) i ”striden”på tidningssidorna mellan honom och Ebba W-B. Vi är mer hånfulla mot honom, anser JH – men samtidigt ser vi upp till honom.

Vet inte det, jag. Mer hånfulla? Och samtidigt, ser upp till honom?

Flera artiklar och intervjuer är klart respektfulla, som om skribenterna inte riktigt kan tro att han faktiskt skriver vad han skriver i ”Den sista grisen”, eller inte vill detronisera en f d ständig sekreterare i Akademien, eftersom det kan slå mot hela institutionens reputation. Men jag misstänker starkt att de flesta faktiskt är chockade av att en man i denna position kan säga saker som att feminister inte gillar sex – en vulgärfördom flitigt odlad av kommentarsfältsmisogyner som inte orkar tänka.

SAPIENS. Har avverkat ett femtiotal sidor i denna historik/åsiktsbok om människan genom tiderna, och det första intrycket är att författaren frejdigt kör med de mest svepande formuleringar. Vilket ger både roliga och halsbrytande, och ofta träffsäkra, resultat. Mutationen som gav oss vår kognitiva förmåga, till exempel, förmågan att tänka och kommunicera om och tro på sådant som inte finns – upphovet till såväl religioner som begrepp som företag och pengar. Dvs idéer snarare än handfasta ting som lejon och träd.

Men det betyder också att han (åtminstone hittills i boken) missar en del avgörande aspekter, som att ”tron på mänskliga rättigheter” – som ju inte ”finns”, konkret – lika gärna kan vara en systematisering och en överenskommelse, avsedd att underlätta för människors samvaro och samverkan och enskilda liv, som en ”tro”.

Mer senare!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s