Allmän ordspaning och ett ord som MP verkar ha behövt länge – kulturrelativism.

Allmänt: Språket ändras hela tiden, och det jag nu senast har märkt (fast det säker har pågått ett bra tag) är att många talare i P1 har börjar uttala ”d” som ”rd”, alltså som i ”ord” eller ”vård”. Jag menar nu talare som inte talar något speciell dialekt, skånska t ex.

I förmiddags talade en kvinna länge och väl, och intressant, om ”lunchlårdor”. Jag höll på att alldeles missa den röda tråden eftersom mina öron började fladdra för att försöka avgöra hur ofta hon sa så där. Ungefär tre gånger av fyra, skulle jag vilja säga. Vad är det för del på att bara säga ”d”?

Skåningspaningen fortsätter – det är faktiskt märkligt hur många som talar skånska i P1, i alla sorters program. Det är som om det bara finns två svenska dialekter för SR: Någon sorts rikssvenska, och så skånska. Inte en själ som låter som om hen kom från Norrbotten eller nästgårds, och östgötska har knappast smekt våra öron sedan Tage Danielsson och Birgitta Andersson berikade våra liv. Finlandssvenska ligger också pyrt till. Bättring!

MERA ALLVARLIGT. Kulturrelativism. Ett ord som MP behöver i sina diskussioner just nu. Det ordet betyder att man bedömer olika kulturyttringar olika, att man inte accepterar från X det man accepterar från Y. Man accepterar t ex att Kaplan bjuder in en antisemit, vilket man inte skulle ha gjort som det varit någon annan. Salman Rushdie varnade för det, många har varnat för det, eftersom det undergräver jämställdhet och respekt. Vad jag kan se är det som MP hittills tycks ha sett som mångfald och generositet och tillit till människor, på ett sätt som man kan ha i privatlivet, egentligen ett utslag av just kulturrelativism. Och det kan vi inte ha i partier eller annorstädes i det offentliga livet.

Just när det gäller antisemitism blir muslimer från Mellanösternområdet, där antisemitismen på sina håll är oerhört stark, ofta förvånade över att Sverige tar verbal antisemitism så allvarligt. Men det gör vi alltså, av goda skäl, och det ska vi fortsätta med. Det är inte en norm som ska brytas.

Ännu en muslimsk miljöpartist har tydligen missat sitt partis värdegrund: http://www.svd.se/miljopartist-tar-paus-efter-inbjudan/om/turbulensen-i-mp . Det är bra att det uppmärksammas.

För övrigt undrar jag hur det gick med personen som för ett antal år sedan skrev en avhandling om hur man kan införa shariadomstolar i Sverige, eller närma de två rättssystemen till varandra. (Vilket delvis har skett i England). Uppsala universitet tillät märkligt nog detta. Jag skulle vilja veta hur slutsatsen löd, hur den disputationen gick, och vart avhandlingen – och dess skribent – tog vägen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s