Har skiten hittat fan nu? (Ber om ursäkt för franskan.) Uppdatering

/UPPDATERING

Och nu har Åsa Romson avgått som minister. http://www.expressen.se/nyheter/romson-avgar-som-minister-inte-arg/

Tidigare:

Just innan jag gick ut, hörde jag första delen av MP:s pressträff och fick veta att valberedningen (man började med en lång försäkran om att man pratat med alla distrikt och andra med poster, och dessutom flera hundra ”vanliga” medlemmar som hört av sig) nu föreslår att Åsa Romson ersätts med Isabella Lövin, och att Gustav Fridolin sitter kvar.

Hur ska man ta detta?

Det är ingen tvekan om att Åsa Romson har svårt att hitta de rätta orden – om det är ibland eller hela tiden vet jag inte – och i en tid där MP behöver visa vilka man är och debattörer systematiskt missförstår allt som går att missförstå, eller blir kränkta av allt som på det mest avlägsna sätt kan tolkas som en kränkning, är det en diger black om foten. Det är helt möjligt att hon inte passar som språkrör av den anledningen. Å andra sidan kan hon ha bidragit med sådant som inte kommit fram, och inte ens den mest sarkastiska ”MP är gröna khmerer”-häcklare tvivla på hennes engagemang eller förneka att hon utstrålar mänsklig värme.

Varför man vill behålla Gustav är mer mystiskt. Ja, han är trevlig, ja, han är erfaren. Men det är han som i många år inte kunnat förstå vad det är som är galet med identitetspolitik och det är han som starkast ville ha både Kaplan och Khan, som bägge är starkt lierade med ortodoxt islamska kretsar, för att inte säga islamistiska. Den ena förklaringen till att valberedningen föreslår att han stannar kvar är helt enkelt att folk gillar Gustav. Den andra att man inte kan hitta någon annan.

Det positiva med denna eländiga kris, i kombination med att det tas upp även på andra håll i samhällsdebatten, är att man börjar titta närmare på sagda identitetspolitik. Vi blir nu mer och mer vana vid att inte alla svenskar är s k etniska svenskar, vi börjar betrakta även nykomlingarna som just svenskar, och därmed kan vi bedöma och kritisera dem efter samma måttstockar som andra, och i förhållande till landets uttalade värdegrunder. Och då visar sig identitetspolitik – att alla tillhör ett eget kollektiv snarare än är individer, och av respekt ska behandlas olika, falla ihop som ett korthus. Det som var avsett att lyfta fram individers värde, trycker istället ner dem och luckrar upp de mänskliga rättigheter och värderingar som vi kämpat för under mycket lång tid.

Vi ser det hos partier, vi ser det hos organisationer som Expo, vi ser det på kultur- och debattsidor, och i statsförvaltningen. Och det håller helt enkelt inte.

Hur ska det gå för MP? Jag tror inte Gustav Fridolin kan ändra sig i grunden. Politik och retorik ja, men inte hur han ser på saker och ting.

Jag tror det här förslaget möter mycket motstånd och besvikelse. Den första åtgärden borde, fortfarande, vara att hela partiet går på kurs. I månader.

PS. En journalist på Barometern spetsar till det så här:

     Mikael Larsson Ek ‎@mlarssonek

Fridolin tillsätter Kaplan, Romson tillsätter Lövin. Kaplan gör bort sig. Romson får gå och ersätts av den hon lyfte upp. Kul på jobbet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s