Energiuppgörelse i gangstervärlden?

Så vad tycker jag om den? Ja, gissa!

Jag har inte läst igenom uppgörelsen utan enbart tittat på de punkter medierna släppt, alltså kan jag inte gå genom den som en ångvält och tycka om varje enskild paragraf. Men som helhet är den ett eländigt aktstycke.

Imorse hörde jag en röst på radio som sa: ”Man ska inte titta på dt finstilta, inte bry sig om vad som händer längre bort! HUVUDSAKEN är att inte kärnkraften förtidspensioneras, med den enorma kapitalförstöring det medför.”

Denna sanslösa sats kännetecknar andan både i uppgörelsen och Sveriges politiska liv. Skit i vad som händer senare, skit i vad något innebär på sikt. Går det så går det. (Det där med ”i förtid”, till exempel, är ett flagrant ljugarprat – upprepat flera gånger i en Expressenledare, denna tidning som jag f ö just nu har trevlig kontakt med. Kärnkraften skulle alltså vara avvecklad för sex år sedan.)

Vi kunde inte lita på vare sig partier eller kärnkraftsindustri tidigare, och vi kan baske mig inte lita på dem nu. S och framför allt MP har praktiskt taget nihilerat sig själva. Detta är inte regeringsduglighet, det är sorglig maktlöshet.

Direktörerna försäkrar att nybyggen av kärnkraft är ”en icke-fråga”. Jaha, varför då ha med tillåtelse att bygga nya i uppgörelsen? Kärnkraften avvecklar sig själv, den är för dyr, försäkrar man oss. Jaha, varför sänker man då effektskatten (och lägger den på oss), samtidigt som kärnkraftsindustrin i en stor del av världen kräver mer subventioner och sänkta säkerhetsregler, vilket den svenska gjort, för att de är så panka?

Uppgörelsen har nu släppt till ramar som gör att kärnkraftsindustrin lätt kan ändra sig om något år eller några fler, och påstå att ”nu” behövs det fler reaktorer, eller utbytta reaktorer.

Kärnkraften har alltid varit en orealistisk dröm, världens dyraste och farligaste sätt att koka vatten. (Det är vad reaktorer gör.) Vi hade en utmärkt standard innan den infördes, och vår standard har inte ökat sedan den kom. Förvaringen av det giftiga och strålningsfarliga avfallet har fortfarande inte ordnats, av den enkla anledningen att den inte kan ordnas på ett säkert sätt. Det går inte. Plutonium har en halveringstid på många, många tusen år. Vår människoart, Homo sapiens, har funnits i ungefär 150 000 år. Det är fullständigt omöjligt att bevara bevakning och varningar för avfall så långt in i framtiden, eller lita på att förvaringskärl håller, grundvattnet förblir sig likt ens hundra år framåt.

Så nu har vi brunkol och världens mesigaste energiuppgörelse, som bara innebär en förhoppning om att miljöivrarna plötsligt ska bli starkare och listigare än dem som skiter i miljön.

Good luck with that. Och det är vi som betalar priset, på alla sätt.

Annonser

2 reaktioner till “Energiuppgörelse i gangstervärlden?”

    1. Tyvärr är det så – och en ny generation vet väldigt lite om kärnkraft. Mesigheten på den ena sidan och fräckheten och nonchalansen på den andra slår en med häpnad. Det här är ju egentligen inte dumma människor, så vad driver fram dessa korkade ”tidsandor”?

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s