Trump och isoleringsceller för barn.

En artikel i Washington Post betonar likheterna mellan Donald Trumps slogan ”America First” och de bruntintade, rasistiska och ofta nazivänliga organisationer som en gång först myntade den:
https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2016/06/14/donald-trumps-new-favorite-slogan-has-a-nazi-friendly-history/?hpid=hp_no-name_opinion-card-a%3Ahomepage%2Fstory

Trump vinner sina segrar genom att segla på vågen av arga, konservativa vita mäns ilska. En av de saker de gillar med honom, förutom att han ”säger som det är” (dvs ger ord åt deras frustration över att inte ses som landets naturliga grundläggare och auktoritet över kvinnor, latinos, judar,svarta, muslimer, ursprungsbefolkning etc) är att han inte finansierar sin kampanj med pengar från korrupta affärsmän. Han är ju rik själv.

De drar inte den självklara slutsatsen att han inte behöver ”etablissemangets” pengar, eftersom han ÄR ”etablissemanget”. Han är affärsman, och donerar affärsmannens Trumps pengar till Trumps kampanj.

Varför skulle han bry sig om vanliga medborgare? Eller några medborgare alls? Att bry sig om andra är inte hans valbudskap.

Trump tycker inte om Washington Post och har portat tidningen från sina framträdanden. Så var det med hans respekt för tredje statsmakten och allsidig information. Tidningen, som inte precis är något revolutionens fyrbåk, förbereder om en bok om honom och hans affärsetik.

DE ISOLERADE barnen är en fet skandal. Efter att Daniel Velasco gjorde sitt första reportage 2009, lovades bot och bättring, men absolut ingenting har skett. Isoleringscellerna är kvar, och personal använder dem olagligt som bestraffning. Jag lyssnade på exempel från de 787 fallen 2015 igår, och de visade ett korrupt och osunt system, där det mer är personalen än barnen som är provocerande och utagerande. Hemmen är bokstavligen som fängelser, och personalen uppför sig som fångvakter mot grovt kriminella vuxna.

Velasco använde bara exempel gällande barn som inte är kriminella. En olycklig föräldralös trettonåring som vill vara i fred på sitt rum och gråta bryter man sig in till, flera vuxna (inklusive manlig personal) sätter sig på henne, släpar henne till cellen, sliter av henne alla kläder (inklusive trosor) och lämnar henne där. Barn som försökt begå självmord isoleras istället för att få hjälp och vård. Det är barockt.

En vanligt scenario är att en unge eller tonåring gör något i stil med att inte vilja äta kåldolmar eller slänga en apelsin i golvet. Ungen blir då beordrad att gå till sitt rum (det är förbjudet att ge sådana order), vill inte det, och släpas då med våld dit. Om barnet gör motstånd, blir det avklädning och isoleringscell. Barnet har alltså att välja mellan förnedringen att tvingas till sitt rum eller förnedringen att sättas i isoleringscell.

Efter 2009 skulle tiden i cellen (som ofta var ett dygn) minskas till max 6 timmar. Så sent som igår stod det på dessa ungdomshems hemsida att maxtiden är 24 timmar. En intervjuad regionschef sa att jamen, tiden kan FÖRLÄNGAS om barnet inte har ”lugnat ner sig”. För den personal som vill är det förstås inte särskilt svårt att förlänga tiden, det räcker med att öppna luckan i ståldörren och hålla någon förnumstig liten föreläsning för att ytterligare provocera ett redan förnedrat barn. Det räcker med en översittaraktig eller snäsig ton.

FN vill att dessa celler ska bort. Jag är chockad av att de någonsin har funnits (precis som jag chockats av att flickor i psykvården som skurit sig i armarna fått sina armar GIPSADE), cellerna borde stängas omedelbart och all personal intervjuas, somliga sägas upp och resten utbildas. Eftersom olagliga handlingar begås, varför åtalas ingen? Varför sparkas ingen? Återigen: Varför denna inaktivitet och mesighet?

SiS säger sig ha en öppen policy och journalisters frågor ska kunna besvaras av alla anställda. Nu är det locket på. Reportern kommer inte in någonstans.

Det här måste få ett slut. Nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s