Håller vi på att bli ett B-land?

Man blir besviken.

Häromdagen hade Aftonbladet en intervju med Stefan Löfven (som jag ofta råkar kalla Svante, eftersom han ser ut som en Svante) och han fick frågan om han tänkte rätta till det orättvisa skattetrycket på de som tjänar lägst, som pensionärerna.

Nej, det tänkte han inte, och sättet han sa det på var nästan värre än innehållet. Lagt kort ligger, sa han. Och  jag tänker inte ändra på de enskilda hushållens omständigheter. Och  det var alliansen som drev genom det, lagt kort ligger. Med tillägget att hans parti ”redan innan visste” att den ökade skatten för pensionärer inte skulle få den av alliansen önskade effekten.

Lagt kort ligger? Vad är det för argument? Hur många pensionärer tror han inte röstade just på S just för de trodde att partiet skulle plocka bort det kortet? Är det inte så politik ska fungera? Och vad i hela friden är det för skillnad på ”enskilda hushåll” och resten av samhället, är inte allas våra hushåll en synnerligen stor del av detta samhälle?

Vi har också den upprörande indragningen av assistans till funktionshindrade. Det finns noll – noll – moral i den åtgärden.

Hur kan S (och MP) nå något enda sätt rättfärdiga diskriminering av dem som har det sämst? Ska vi inte vara lika inför lagen, och de rikaste bidra till förbättringen av de fattigas liv? Var inte det en gång någon sorts grundbult inom socialdemokratin?

Där gick den sista luften ur en redan slaknande ballong. Finns socialdemokratin?

Så har vi brunkolet. Vi har fått veta att det ”inte är så enkelt” att låta brunkolet ligga. Det är tvärtom jättejobbigt. Man måste säga åt Vattenfall, och diskutera med Tyskland, och det ena med det andra. Nå, men gör det då! torde vara det riktiga svaret. Istället tänker man köpa upp utsläppsrätter och låta dem förfalla. Och där inställer sig genast två frågor: 1. Kommer man verkligen att låta dem förfalla, den här regeringen OCH nästa, om det blir alliansen? 2. Motsvarar dessa utsläppsrätter den kontaminering som eldning och nybrytning av brunkol orsakar?

Så är det övergreppen på festivalerna. En orsak till att varken polis eller någon annan gör tillräckligt, och att länsstyrelsen vägrar arrangörerna att sätta upp övervakningskameror, tror jag är en omedveten känsla av att sexuella övergrepp på flickor är något sorts naturligt fenomen, som bara ”inträffar”, och det dessutom ”i undantagsfall”. Man ska liksom inte räkna med det.

Men alla sorters sexuella övergrepp, från tafsande till våldtäkt, är VÅLD. Jämför med om skaror av grabbar gick runt på festivalområden och högg flickor i armar och ben med kniv så att blodet rann. Skulle polis/länsstyrelse/festivalarrangörer förstå bättre då? Och då är ändå en knivhugg förmodligen mindre kränkande än händer på bröst och mellan benen, för att inte tala om penetration.

Det är fråga om VÅLD. Förövarna ska hittas, gripas och lagföras. Kameror måste upp, och polisen måste röra sig i folkmassan.

Hur många poliser sätts i arbete vid fotbollsmatcher? Hur många på festivaler?

På den privata sidan – nej, det var inte så hemskt med rörspolande gossar. De var snabba, hövliga och städade efter sig. Nu kommer de igen idag eller imorgon för att filma rören med långa kablar. Man kan hitta allt möjligt där, fick jag veta, döda råttor till exempel. Och tandborstar.

Och det är inte heller hemskt att röja klädkammaren, eller sitt liv. Gissa hur länge jag prokrastinerat klädkammarröjningen! Decennier. Och så var det inte så farligt. Samma med livet, tror jag, vad som än kommer fram. Det är en renspolning, det också. Om man bara gör det, trillar stenar och chips från både hjärta och skuldror och trollen försvinner i ljuset. Det var inte så konstigt som man trodde.

Annonser

2 reaktioner till “Håller vi på att bli ett B-land?”

 1. Vad jag önskar att den där slutklämmen stämmer. Synd bara att man ska måsta bekymra sig så mycket innan det inträffar. Men då har det väl inträffat något nytt att bekymra sig över. Å andra sidan kanske man blir alert av tokigheterna. Vem vet.

  Det där med ”obegränsade” polisresurser vid fotbollsevenemang etc. har alltid förundrat mig. Och visst är det så att klubbarna motsatt sig att betala för bevakningen, eller ….? Det borde vara givet att så skulle ske.

  Gilla

  1. Vissa troll är större än andra – när de väl bleknat bort, är mycket annat lappri…

   Att karlar gör saker på fotbollsmatcher vet polisen, och när publiken tågar genom stan är det med ledsagning av polis. Jag har också sett så där tjugo piketbilar och fullt beväpnad kravallpolis inringa femtio anarkister.

   Men festivalvåldsmän…?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s