Wilder, lyrik och turkiska ambassaden på torsdag.

Gene Wilder, den amerikanske komikern med rött hårkrus och den speciella, lite milda utstrålningen, har gått bort. Den som har sett honom som förvirrad tillfällig liftare i gangsterparets bil i likaså oförglömliga filmen Bonnie och Clyde (med Warren Beatty och Faye Dunaway) glömmer det aldrig – och man glömmer honom inte heller i hans Mel Brooks-filmer, speciellt inte Blazing Saddles (Det våras för sheriffen). Han var helt unik. Mel Brooks sa en gång om honom: ”God said: Let there be prey, and he created Gene Wilder”.

Hans ursprungliga namn var Jerome Silberman, men han bytte till en snärtigare variant, liksom Billy Wilder (född tysk), Danny Kaye, Lauren Bacall, Rock Hudson, med flera. Vilken får mig att tänka en liten sidolustighet i Some like it hot, regisserad av Billy Wilder, där Marilyn Monroe får säga att hon är av polsk härkomst och egentligen heter Kowalski i efternamn.

Det händer mycket på biblioteken, så har man t ex ofta öppen poesiscen på Stadsbiblioteket vid Sveavägen. Tidigare hölls den i ett litet sidorum, nu ute i Rotundan. Vem som helst får komma och anteckna sig på en lista en halvtimme innan man kör igång, och sedan är det bara att gå upp på scenen, komma ihåg att prata nära mikrofonen och riva av sin dikt. Eller dikter. Fem minuter får man. Inga mellanprat av den som håller i kvällen. Och alla applåderar uppmuntrande både före och efter man uppträtt.

Jag har varit där någon gång, och igår gick jag dit igen, och det var en underbar blandning. Mycket är bra. Jag mötte redan före uppläsningarna ett roligt och sällskapligt turbopar som berättade om sin lilla grupp där de skriver improviserad lyrik tillsammans, de har också gett ut ett häfte med resultatet, med snygg design. Han gör filmer och läser sina egna dikter och en del av de gemensamma, och han överöste mig med material. I pausen mötte jag också en trevlig och social kvinna som är med i en lyrikgrupp i kyrkans regi – inget kristligt dikturval – och hon berättade om glädjen att dela med sig av dikter man älskar till andra, och lyssna till deras val.

Poesin lever! Och jag tyckte faktiskt att poeterna här läste bättre än flera jag hört på Författarförbundet, där det ett tag (det kanske har gått över) var ett mode att mässa som en grekisk-ortodox präst. Jag vet inte riktigt hur de mässar, i sanningens namn, men jag TROR de låter ungefär så.

Uppläsarna var, som den bör, en brokig skara. Åldersspannet var ungefär mellan 20 och 75 och dikterna de läste sträckte sig från blygt esoteriska och svårförståeliga till utlevande till humoristiska.

En ung kvinna läste en om hur hon kan leva sig in i andras känslor – känna den manliga snobbens glädje över sina snygga skor, den åttioåriga kvinnans ensamhet där hon klätt sig fin och sitter på restaurangen med sin rullator för att känna att hon lever, den fotlösa måsens längtan efter att få hugga in på den hamburgare som andra måsar lagt rabarber på. En ung man deklamerade utantill, och med stor kraft, en dikt om kampen mot sina egna missbruksproblem. En äldre kvinna med fascinerande röst läste om tiden när hon fått sitt lilla barn för länge sedan. Några körde med manus, två tjejer läste ur mobilen.

Och jo, jag läste en också. Väldigt ringrostig både när det gällde att skriva lyrik och att uppträda på scenen. Jag kände mig som en gammal Volkswagen med hostande motor. Men ett trevligt inslag i det var att jag faktiskt var nervös. Vilket lär vara bra för hälsan!

Man ska hela tiden bryta sina rutiner och göra nya saker, har jag läst. Så nu följer jag impulser som den här, och att gå ut på gården i natten och ta foton av de tomma trädgårdsstolarna, därför att det svaga ljuset är så speciellt. (Jag fick gå ut tre gånger för den lilla kollektionen, Lonely chairs. Det var nämligen för mörkt första gången, och för ljust den andra – jag ville ha en lagom kornig bild.)

På torsdag den 1 september ordnar Författarförbundet, svenska PEN med flera en demonstration utanför turkiska ambassaden mot arresteringar och fängelsestraff som drabbar journalister och författare. Det finns en facebooksida om saken, har ingen direktlänk här och nu. Ambassaden ligger bortom Nobelparken i Strandvägens förlängning. TID: 11:30

HÄR ÄR HELA UTSKICKET:

Manifestation till stöd för fängslade journalister och författare i Turkiet

Journalister sätts i fängelse. Tidningar stängs och staten beslagtar tillgångarna. Tv-stationer och nyhetsbyråer bommas igen. Och medan du läser det här pågår häxjakten mot ännu fler journalister och författare i Turkiet när den despotiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ser spöken överallt.

Nu är det hög tid att protestera.

På bara några dagar har de turkiska rättsmyndigheterna utfärdat arresteringsorder för 89 journalister. Samtliga misstänks för inblandning i den misslyckade statskuppen den 15 juli.

En av de gripna är den 72 -årige svensk-turkiske journalisten Sahin Alpay som bott i Sverige i många år och doktorerat vid Stockholms universitet. Även den kände författaren Asli Erdogan har gripits.

För varje timme som går försämras medieklimatet.

Främst drabbas medier som inte hyllar Erdogan, medier som ägnar sig åt normal journalistik.

De senaste attackerna mot medierna är mycket allvarliga och oacceptabla i ett land där situationen för journalister knappast var ett paradis före den misslyckade militärkuppen.

Med anledning av det förfärliga medieklimatet anordnar Sveriges Författarförbund, Svenska PEN, tidskriften Svartvitt  och Svenska Stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet en manifestation utanför den turkiska ambassaden.

Plats: Turkiets ambassad, Dag Hammarskjölds väg 20
Tid: torsdag 1 september 2016, kl. 11.30

Medverkande:

Gunnar Ardelius (ordförande i Sveriges författarförbund)
Ola Wallin (internationell sekreterare i Svenska PEN)
Björn Wiman (Kulturchef på Dagens Nyheter)
Jonathan Lundqvist (Reportrar utan gränser)
Kurdo Baksi (Chefredaktör för Svartvitt)
Helena Giertta (Chefredaktör för Journalisten)
Ragip Zarakolu (turkisk förläggare)  m fl.

Annonser

4 reaktioner till “Wilder, lyrik och turkiska ambassaden på torsdag.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s