Happening 2

Jo, jag gick också på en diskussion som var ett samarbete mellan Stadsbiblioteket och Timbro, och som ställde frågan: Vad vill Putin? Grundtanken var att vi måste gå med i Nato, för världen är stor och vi har inte längre 800 000 värnpliktiga beredda att slåss till sista person, och även om vi hade det, står sig värnpliktiga slätt mot yrkessoldater. Vad Putin vill är ovisst, han är mer en förvaltare av Rysslands korrupta maktstruktur än en egen aktör, sades det. (Här kom jag att tänka på Björn Rosengrens lite överraskande beskrivning av Putin: En man utan karisma.)

Vi fick också veta att Sverige ju alltid samarbetat med västmakterna men att folket inte vetat om det, ett påstående som gjorde mig lite förbryllad. OK, det var inte officiellt, men nog 17 visste vi om det? Hela samhället var genomsyrat av misstänksamhet mot dåvarande Sovjetunionen och orienterat västerut, och mycken analys ägnades åt Finlands svåra position mellan de två blocken.

Vid frågestunden blev det plötsligt full cirkus. Större delen av publiken var lugn och städad, men där fanns några nyfrälsta medlemmar av en rysk-svensk vänskapsorganisation, och det ropades, propagerades och viftades i luften med manusbuntar som de helst läst högt ur, medan övriga publiken flinade generat. Vad då Ryssland sänder desinformation, gör inte alla det, va? gastade en kvinna. VEM betalar USA:s propaganda? Huh? Och hon fick ett otroligt konstigt och fegt svar från scenen: ”Men jag säger ju inte att det är OMORALISKT att Ryssland gör så här, det är ju SMART!”

I publiken fanns också en stadig karl i någon sorts rysk uniform med en sådan där kantarellhatt och ungefär hundra påsydda medaljförkortningar. Han kom helt utan entourage men påstod sig vara rysk general, hävdade att han talade 12 språk, var öppet antisemitisk och fick inte ordet, men förklarade energiskt efteråt att om VI går med Nato, kommer USA att placera kärnvapen här, och då måste Ryssland anfalla, och vi blir ASKA! För vad ska vi (ryssarna) annars göra? frågade generalen retoriskt.

Många undrade vem i hela friden han var. En började tala italienska med honom på prov, och han svarade faktiskt på samma språk. Vad var detta för en figur? Han vägrade svara.

EN ANNAN KVÄLL åkte jag till Kulturhuset Vällingby Tappan (hör till Stadsteatern) och tittade på Peter Gardiner i hans och Birgitta Egerbladhs föreställning En sak i taget, om hur vi fängslas av tingen och har svårt att kasta saker, och hur de ibland motarbetar oss och virrar till vår identitet.

(Resväg: Ta gröna linjen till Vällingby, utgång nära bakersta vagnen i tåget, kliv ut på torget och spana in bion Fontänen. Trappan-huset ligger till höger om det, och teaterlokalen finns i bottenplanet som också har ett litet kafé där man kan vänta med en kopp kaffe.)

Föreställningen (1 tim+1 kvart) är en sorts mosaik av imitationer, slapstick, dans och några allvarligare tongångar. Ibland väldigt rolig, ibland med lite för mycket grejor som trillar i golvet. Publiken var glad och sympatiskt inställd, skrattade och lyssnade och tittade. Jag uppskattade att PG såg så vanlig ut – snygg och vältränad men med vanligt hår, t-shirt och jeans, bara fötter. Inte macho, inte högtravande, och det fanns ett seriöst dansavsnitt i mitten som var fängslande och suggestivt.

Jag gillade det hela, men det som trots allt fattades var att man inte riktigt gick på djupet med ämnet mellan varven, trots enstaka seriösa inslag. På T-banan hem pratade jag med två damer som uppskattade Peter Gardiner (”han är en fin artist”) vilket räckte långt, men de undrade vad poängen egentligen var. Jo, det handlade om dagens människa och hennes grejor – men then what?

Kom hem tio i nio och gick ner till Fight club för att se om ledaren Guido hade min bok med sig, och ffg fick jag se honom träna själv. Han är liten och senig, men explosiv. Jag sa efteråt åt honom att han är fullkomligt livsfarlig (om det vore allvar, vill säga), och fick ett brett leende till svar – ”tack!”.

Boken? Kommer tillbaka nästa vecka. Han vill läsa om den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s