”Memory Wound”.

Monumentet till minne av dem terroristen Breivik mördade på Utöya, stoppas av den norska regeringen, och Ulrika Stahre skriver i AB att det är ofattbart att missnöjda grannar – för det är de som främst är emot monumentet – kan få ha en avgörande röst i något så viktigt.
http://www.aftonbladet.se/kultur/article23533459.ab

Som vi vet består monumentet av att en halvö delas i två, med ett sund emellan. Ett sår i minnet. Som man kan se av bilden i artikeln, är det sorgset, storslaget och vackert. Enligt Stahre är (de flesta) av de dödas anhöriga positivt inställda.

Men nu är grannarna inte vilka missnöjda grannar som helst, de bor inom syn- och hörhåll från Utöya, de hörde skotten och såg flyende och ofta skadade ungdomar försöka simma i säkerhet i det iskalla vattnet. Flera av grannarna gav sig, med risk för sina egna liv, ut i småbåtar för att plocka upp så många de kunde. Och nu bor de fortfarande kvar och kan se Utöya och platsen där monumentet ska skapas.

Problemet är  att det mycket synliga minnemärket i grunden handlar om de mördades död, dagen då de dog, dagen då Breivik med våld stoppade deras liv och drömmar. Inte om det liv de levde, de tankar de tänkte, inte om de överlevande som kunde kämpa för att gå vidare.

Monumentet handlar om och förevigar såret, inte att det långsamt växer igen allt eftersom terroristens illdåd sakta tonar bort. Han åstadkom en oändlig sorg, men såret han högg kommer att försvinna. Han misslyckades.  Andra krafter, samma krafter och idéer som de mördade ungdomarna hade, var starkare. Och det kan man inte se i detta konstverk.

Så jag förstår grannarna, och håller med om att minnesmärket inte kan se ut så här, hur vackert det än är.

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s