Snabbinlägg: Löfven kallar SD nazistiskt – och backar. Vilket han inte behöver göra.

Löfven anklagade SD för att vara ett nazistiskt parti, vilket fick SD att anmäla honom till konstitutionsutskottet. Nu har Löfven backat och vill hellre säga att SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter.

Jag kan inte se annat än att det ingår i den svenska yttrandefriheten att diskutera om, eller anse att, SD är ett nazistiskt parti. Jimmie Åkesson gick mycket riktigt med när naziflaggorna fortfarande vajade och folk ställde upp i naziuniform. För bara några dagar sedan lade en av deras riksdagsledamöter fram en motion som otvivelaktigt syftade att bryta vad hon (och andra antisemiter) anser vara ”den judiska kontrollen över medierna”, en klockrent högerextrem åsikt. (Vem fasen tänker på vem som är jude eller ej? Vad spelar det för roll? För övrigt hade hon inte en siffra rätt, men det är inte huvudpoängen). Och lägg märke till att denna motion är hennes uppsnyggade version, som hon tycker hon kan presentera för offentligheten.

Det har kommit många rapporter om nazistiska stämningar och yttranden inifrån partiet och antyds gång på gång att när SD väl en gång fått makten, ska polisen få andra uppgifter och SD säga vad de egentligen tycker, ”men inte kan säga nu”. Och deras svans är de som mest hotar journalister och opinionsbildare till livet.

Vår SD-talmans yttrande ”judar är en grupp som vi tolererar”, säger allt. Tolererar?

Att SD’s hemsida inte säger att partiet är nazistiskt, är inget bevis alls för motsatsen. Det finns gott om anledningar att ge dem det epitet Löfven gav dem. Jag tror Sverige är ytterligt naivt när det gäller detta parti. Jag har sagt det förr, och jag säger det igen: De är farliga. De har sin yttrandefrihet som alla andra, men det finns ingen anledning att t ex ge dem och deras tillskyndare plats på bokmässan.

Annonser

6 reaktioner till “Snabbinlägg: Löfven kallar SD nazistiskt – och backar. Vilket han inte behöver göra.”

 1. ”För övrigt hade hon inte en siffra rätt, men det är inte huvudpoängen”. Men det tycker nog jag är, i alla fall, en stor del av poängen. SD kör med samma stil som Trump. Ljuger. Tyvärr går det hem hos en del, bara för att man stör sig på det s.k. etablissemanget.

  Gilla

  1. Förmodligen tror hon på vad hon säger – konspirationsteoretiker gör ju det.

   Men vad jag menar är att även om hon hade haft rätt med procenten, om svenska media faktiskt ”kontrollerades av judar” till 80% (vilket alltså inte är fallet), så skulle det inte spela någon roll.

   För övrigt kan man ju undra (ja, man undrar inte, för man vet vad HON tror) vad en ”etnisk grupp” är. Kvalar värmlänningar in, t ex? De är säkert generellt sätt mera släkt sinsemellan än de är med Lulebor.

   Liked by 1 person

 2. Jag tycker du ryter på bra här, Annika. Sen är det klart: man ska vara försiktig med orden. Och vill man luta sig mot en försiktighetsprincip är det ju säkrare att säga att SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Och med fascistoida drag också för den delen. Usch för dom! Ut med dom ur riksdagen!

  Gilla

  1. Visst ska man vara försiktig – men vad menas egentligen med nazistiska rötter? Att de varit nazister eller nazi-liknande, men genomgått någon sorts evolution? Varför har de i så fall sina nazistiska rötter kvar?

   Vad jag kan se är det ingen större skillnad mellan -95 och nu, utom att det ledande skiktet fått igenom kostym och slips som klädsel och försöker städa i vokabulären. Utan så stor framgång – innanmätet pyser ut lik förbaskat.

   Kanske man ska kalla dem kryptonazister, eftersom de inte erkänner vad de är?

   Gilla

 3. Med nazistiska rötter menar man rimligen att partiet har sitt ursprung i nazismen, tänker jag. Och så är det ju. Sen har du säkert rätt i att mycket dom kommer med även nu (eller kryper med på olika sätt) är nazistiskt tänk. Det här om media och Bonnierfamiljen t.ex.

  Gilla

  1. Ja – utom att ”ursprung” låter som om det låg ett havsekel tillbaka i tiden, när nyckelpersonen Jimmie Åkesson faktiskt gick in i partiet fullt medveten om den rasistiska och antisemitiska agendan, och samexistensen med nazister.

   Jag kan inte svära på det utan att extrakolla, men jag är rätt säker på att många partimedlemmar var (och är) nazister rakt av, eller att somliga hade dubbla tillhörigheter och älskade naziuniformer.

   Nu kan man hitta stollar i alla partier, men att döma av ledande personers yttranden och uppförande inom SD är nazismen fullt levande där idag.

   Titta t ex på motionen om att svenska medier inte ska få ledas mer än i viss utsträckning av någon ”etnisk grupp”. Om man tänker närmare på den frasen – hur har motionären tänkt sig att den etniska tillhörigheten ska fastställas? Ska vi ha en ”raskommission” som delar in folk efter ”etnisk tillhörighet” ? Ska vi få ”J” på ID-kort och körkort? Vilken ”etnisk grupp” tillhör en mörkhyad norrman, eller någon som adopterades som baby från Sri Lanka, eller som är mörkhyad och född i Sverige?

   Ju mer jag tänker på den här motionen, desto mer undrar jag om motionären (kanske ovetande) fick skicka upp en testballong för att se hur redo folket och medierna är för SD’s tankevärld.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s