Snömodd och Amerikaval.

Vacker vinter här, och snön har äntligen blivit modd, så att man kan traska trottoaren fram utan att halka på isbucklor. Snart blir det väl dags att titta efter istappar! Jag ryser fortfarande vid minnet av den stålbygg-grej (inte istapp) som föll ner i min skalle på Sveavägen från en byggnadsställning för rätt många år sedan. Spänner mig varje gång jag måste gå under en byggnadsställning, även om de nu nästan alltid är säkrade med plastnätduk.

Det osannolika valet i USA är i full gång. En osannolik ”republikansk” kandidat med osannolik vokabulär och osannolik världsbild står i ena ringhörnan. Man trodde inte det var sant att han kunde väcka en sådan entusiasm (särskilt bland män), precis som man inte trodde att folk på allvar kunde rösta på SD här i Sverige.

Men det är sant. Historien upprepar sig, med mindre variationer. Vi måste hela tiden se upp och inte underskatta totalitära och populistiska tendenser. Det finns trumpianer som hoppas att han ska ”bättra sig” om/när han verkligen blir president, men det troligaste är att vad man ser är vad man får. Till och med marknaderna avskyr honom, eftersom han är oberäknelig (och dessutom, korkat nog, stolt över det).

Dagen efter att han förlorat kommer han att sjösätta en ny reality show, anser en del. Ja, det är bara att hoppas att han förlorar i slutet av den här. Jag undrar just vad republikanerna har för back-up-plan för att styra landet på ett något så när förnuftigt sätt över hans huvud om han vinner. Nu är de ju inte så bra på planer, både när det gällde Bill Clinton och nu senast Obama, var deras enda plan att sätta sig emot presidentens samtliga förslag, i kongressen, även om de skulle råka tycka det var bra förslag.

Undrar om man orkar valvaka? Förmodligen inte. De svenska kommentatorerna blir rätt tjatiga efter ett tag, eftersom det inte finns så mycket att säga fram tills vallokalerna stänger (runt två i natt), och inte så mycket sedan heller, för det tar tid att räkna röster och preliminära resultat är högst osäkra.

Håll tummarna. För Clinton, please!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s