Så vem är järnrörsmannen?

Alldeles nyss läste jag en intervju med Kent Ekeroth, Sverigedemokraterna, som Judisk krönika gjort. (Hoppas denna länk fungerar: http://www.webbkampanj.com/judiskkronika/1006/).

Det visar sig att KE, som upprepade gånger tenderat att ta till våld och rasistiska och sexistiska kommentarer och som stöder sajten Avpixlat, gick med i SD av samma anledning som Jimmy Åkesson anger som sitt skäl: Han blev mobbad av muslimska pojkar i skolan, och sedan dess har han inte ändrat åsikt om muslimer i gemen. Själv har han en judisk-polsk mor och är fullt och fast övertygad om att det inte finns ett spår av antisemitism i SD. Där är skillnaden mellan honom och Åkesson att JÅ gick med på nittiotalet när SD just fötts ur den nazistiska rörelsen, medan KE gick med på 2000-talet när partiet var i full färd med att skaffa sig en mer acceptabel image.

KE stöder Israel, har praktiserat på svenska ambassaden i Tel Aviv, fick sparken därifrån på grund av sina åsikter, men upprättades av JO som ansåg uppsägningen olaglig. KE anser att det enda hotet mot judar i Sverige kommer från muslimer. Den inhemska antisemitismen finns i princip inte längre, tycker han. (Där har han helt sakligt grovt fel.) Stiftelsen Expo (som kartägger högerextremism) misstror han.

Den som intervjuade KE för Judisk krönika var Mustafa Can, sekulär muslim. MC jämför sin och KE’s bakgrunder och undrar varför KE anser sig mer svensk och pålitligare än MC, som lever ett helt och hållet ”svenskt” liv enligt KE´s egna kriterier. Jo, får han veta, ”vissa grupper” (t ex judar, får man anta att han menar) är lättare anpassbara till svensk kultur än andra. Och MC, oavsett hur han lever, är per definition, som KE ser det, en motståndare.

Hur fungerar det här? Här finns ilska och fixering och, uppenbarligen, någon sorts grundläggande tro på att kultur faktiskt finns i generna. Det är den enda rimliga tolkningen av KE’s åsikt att en muslim och hens efterlevande aldrig någonsin kan blir riktigt ”svenska” och ofarliga, oavsett om de slutat bära slöja, gå till moskén, be och avstå från alkohol och oavsett om de någonsin sagt ett enda ont ord om judar.

MC frågar inte en sak som jag undrar: Vad tycker KE då om sin egen SD´s Björn Söders uttalande att ”judar är en nation som vi tolererar”? Lägg märke till nyckelorden   ”judar”, ”nation”, ”vi”, ”tolererar”.   ”Dvs  ”judar” är en egen ”nation”, en annan än den ”vi” tillhör, och ”vi”  ”tolererar” den. Vilket betyder att vi skulle kunna sluta ”tolerera” den. Hur känns det för KE att höra det, eller hör han det inte?

Någonstans inom sig måste han ändå förstå vad det betyder. Det betyder att Björn Söder inte känner att Kent Ekeroth är som han. Någonstans inom sig måste KE undra vad som, i det klimat som fött ett sådant uttalande, skulle bli följden för honom  om hans eget parti får en stor majoritet och mer manöverutrymme.

FÖR ÖVRIGT delade jag förmiddagen mellan att läsa en deckare som jag redan läst, men vars upplösning jag glömt, och att skriva en ny inledning till den där filmen. Det var en god idé att ta en scen som redan finns och ge den en helt annan utgångspunkt. Jag hade riktigt kul och kunde peta in diverse diskreta roligheter, dvs inte bara repliker, utan tillfällen för skådespelarna (rollerna i scenen: en fotograf och en taxichaufför) att göra små visuella gags och reaktioner.

Sedan gick jag till biblioteket med ett stort foto och kollade om belysningen fick svärtan i bilden att se lila ut. Olika labb funkar olika.

Nu ut i det supersvenska Stockholmsvädret: Vindar och grått snöslask. På Spelbomskans torg står små julgranar på rad i snöyran, lite snett och vint. Trevlig advent på er!

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s