Vernissage!

Kaféet var knökfullt av kafégäster  igår vid halvfyratiden, när Patrik och jag (mest han) hängde de sista bilderna och slet med att få dem att hänga rakt. Vi klev upp och ner i de väggfasta sofforna, och kafégästerna – många av dem ungdomar med laptops, kollegieblock och en massa papper – visade ett oändligt tålamod. En man hoppade upp och sa att han verkligen, verkligen tyckte om en bild i pastellfärger.

-Det är kicken som kommer när allt kommit på plats och ser bra ut, sa Patrik när jag undrade hur han orkade fixa alla dessa konstevent. Och så stod han och tittade på vårt verk och suckade belåtet: -Det här är en FIN utställning.

Folk började strosa fram till bordet med infopapper och läsa. Ett par timmar före vernissagen kom ett par bekanta och grattade och tittade på vartenda foto, även när de måste klämma sig fram mellan kaféborden för att se ordentligt. Musik för mina ögon!

Och så hämtade han dricka och popcorn och dukade upp, och enstaka gäster gick runt och kikade, och vid åtta kom Lill (som finns på en rolig bild) och sedan Roland Sterner, och en skådespelande man vars namn jag aldrig fick, och en ung kvinna som var med hela tiden och frågade om allt, och en ung man som gillade en sextiotalsbild, och Kerstin (Dramaten) som kom med blommor, och hennes man Hasse  Wallin (belysningsmästare och elektriker). Och en liten böjd, beläst kulturdam som inte missar några kulturhändelser och frågade Kerstin om när hon var regiassistent hos Tarkovskij (legendarisk rysk regissör som gjorde en film i Sverige), och Supergrannen som egentligen var för trött och stressad av att hans lägenhet är kaos (hantverkarna) men kom ändå.

Och, en överraskning, teamet Rosy och Loa Falkman. De finns på ett foto på utställningsväggen som de godkänt och hade förstås fått inbjudan, men jag hade ingen aning om att de också tänkte dyka upp! Rosy (f d premiärdansös på Operan, nu manager åt sin man) berättade om när hon undrade hur hon skulle hänga konst hemma hos sig, och fick rådet: -Tänk på det som en dans! Då fick hon en känsla för rytmen i hur hon skulle placera sina tavlor. Och Loa Falkman sitter och skriver på sina memoarer som ska komma före sommaren.

Den sista gästen, en man som ville lära sig fotografera med riktig film, stod Patrik och jag och pratade med länge.

Det var så roligt alltsammans. Men något fattades förstås. Mina barn.

Liten off topic-knorr: Jag travade hem helt utschasad, och det visade sig att min dator tydligen till slut kollapsat. Den startade, men markören satt som fastklistrad. Och det var förvånande, för sista tiden har den varit som en dröm, inte krånglat det minsta, och skrivit ut perfekta sidor, som om den gillade vad jag höll på med. Och nu – bara stopp?

Jaha. Där satt jag. Utan backup på allt. Vad kostar det att laga en trilskande dator? Som är stor som en bautasten?

Man kan förstå hur trött jag var, när man hör att det tog nästan ett dygn innan jag fattade att sladden mellan datorn och tangentbordet var urdragen. Inget annat. Lättnad.

Hemma i mitt kök rivs det hål i väggar och tas ur skåp, ett alltmöjligtskåp som jag kanske städat en gång på trettio år. (Men det gick fort att rensa ut). Inga katastrofer hittills. Och jag är fri att gå till nya saker, nu när utställningen är på plats.

PS – jo, det togs bilder, ska se om jag kan få in dem så småningom!

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

4 reaktioner till “Vernissage!”

  1. Men åh, nu önskar jag att jag hade ärende till Stockholm så jag kunde titta. Det låter i alla fall som lyckad vernissage, vad roligt!

    Och skratt (efter suck av lättnad) åt sladdproblemet, det där är ju verkligen en klassiker …

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s