Flöjtkråkor och Trump

Bevis på papperstidningens överlägsna folkbildningsförmåga: Artikeln om australiska flöjtkråkor med en rubrik som jag aldrig klickat på i datorn, tämligen ointresserad av fåglar som jag är utom när jag har dem framför näsan, men som såg otroligt intressant ut som SvD:s Under-strecket-artikel idag i konkret form:

https://www.svd.se/i-huvudet-pa-en-harmande-flojtkraka/om/kultur:under-strecket

Det har visat sig att australiska fåglar är helt olika dem på norra halvklotet, vars egenskaper man ansett representerar fåglars egenskaper även på andra håll. Nordiska fåglar ägnar massor av tid till att flyga till och från sina vintervisten, lever mycket kort tid, och sjunger för att hävda revir. Vi vet ju att papegojor lever länge, men har väl mest tagit dem som ett undantag. Vilket de inte är.

De australiska fåglarna är långlivade, superintelligenta, sociala, altruistiska, och med distinkta personliga åsikter, de bildar kollektiv och både hanar och honor sjunger. Flöjtkråkorna formar gärna decennielånga vänskaper med människor – det är alltså inte människor som tämjer dem, det är de som väljer ut sina favoriter.Just flöjtkråkorna kan dessutom härma. Ett exempel i artikeln: En fågel som bodde hos en familj älskades av människorna och hunden, men inte av en grinig katt som försökte ta kål på konkurrenten så fort den fick tillfälle. Varvid flöjtkråkan antog mänsklig röst och ropade på hunden, som kom som ett skott och jagade bort katten!

I cirkus Trump fortsätter det att hända otroliga saker. Hans rådgivare Kellyanne Conway – hon med ”alternativa fakta” – har försvarat gränskaoset med en hänvisning till en massaker som aldrig hänt. Trump själv har som vi vet skällt ut Australiens premiärminister efter att inte ens ha läst på vad samtalsämnet gällde, varvid republikanska senatorn John McCain fick ringa ministern och reparera skadan. McCain, en f d presidentkandidat som gjorde sig känd för att vilja ha dåvarande guvernören Sarah Palin som vicepresidentkandidat (Palin är mycket lik Trump på många sätt, särskilt när det gäller brist på kunskaper),  framstår alltså nu bredvid presidenten som en närmast vettig och normal person.

Och Norges f d statsminister Bondevik förhördes på Dulles flygplats för att han hade en iransk stämpel i sitt diplomatpass. (Han var i landet för att diskutera mänskliga rättigheter.) Säkerhetsfolket på flygplatserna, som överhuvudtaget aldrig varit  kända för sin empati och sitt människovänliga sätt, vägrade också i det längsta att lyda en domstolsorder att släppa människor som hade giltiga uppehållstillstånd.

Vidare nämnde inte Trump sex miljoner av Nazi-Tyskland utrotade judar i sitt tal på dagen ägnad åt minnet av Förintelsen. ”Vi är väldigt inkluderande”, ljöd försvaret av denna blunder från Vita Huset. ”Vi ville nämna alla offer.”

Karln måste entledigas från sitt jobb. Hans saknar impulskontroll, självinsikt och vilja att ta in fakta och åsikter. Vad jag förstår är riksrätt enda sättet. Nu pekas det också på att han använder en medicin mot håravfall, en medicin som kan orsaka impotens och mental förvirring – vilket alltså skulle kunna öka den ev förvirring som redan fanns där.

Det finns alla skäl att vara orolig.

 

 

 

Annonser

4 reaktioner till “Flöjtkråkor och Trump”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s