Yipee… kind of. /Lite uppdaterat.

Tillägg: Och nu på poesimässa på Stadsbiblioteket. Massor av små förlag och tidskrifter (bland dem 10-tal, jag beundrar Madeleine Grieve som skapade den och hållit den levande i så många år) har bord här, någon läser på scenen, det är fullt av folk och alla pratar med varann! Lyriken lever!

Först hör jag att den stora dealmakern Trump har tröttnat på att förhandla (tålamod är inte hans styrka) och begär att kongressen ska rösta om republikanernas nya, hoprafsade sjukförsäkringsförslag trots att det redan hänger på gärsgårn. Sedan kommer beskedet: Förslaget dras tillbaka, eftersom man inte ens lyckats samla republikanerna bakom det. Och plötsligt ropar jag alldeles för mig själv: Jaa!! Och viftar med ena näven i luften.

Inte för att jag är glad över det amerikanska trasslet på högsta nivå – det är farligt för oss alla – utan för att ju tydligare det blir att karln helt enkelt har noll koll på såväl sig själv som jobbet, desto tydligare blir det för alla att han helt enkelt inte kan fortsätta. Nu SKA det vara svårt att avsätta en president, men jag kan inte se annat än att det mer och mer går åt det hållet. Man kan undra om de fortsatta undersökningarna kring Trump & Co:s förbindelser med Putin möjligen är början på ett försök att samla material för riksrätt. De här undersökningarna om Trumps kopplingar till Putin (ursäkta, ”kopplingar” är ett dumt ord – låt oss säga ”förbindelser av betydelse”) har pågått sedan i somras.

(Varför är kopplingar i det här sammanhanget ett dumt ord? Därför att det låter skumt, fast det kan referera till helt oskyldiga företeelser.)

Senaste Vanity Fair har en artikel som handlar om hur mycket Trump, som kallar sig mångmiljardär och smart affärsman, egentligen äger, och en annan om varför FBI:s direktör James Comey drog upp Hillary Clintons användning av en privat server för sina mail när hon var utrikesminister (troligen var dock inga av dessa mail hemligstämplade), och sedan, när man inte fann anledning till rättsliga åtgärder, tog upp saken IGEN elva dagar före valet, därför att man hittat fler Clintonmail på hennes assistents laptop. Varpå man förklarade att de inte heller var grund för ingripande. Dessa utspel kan ha påverkat valet till Trumps fördel.

FBI (någon säger att står TV:n på någonstans på ett FBI-kontor, är den troligen inställd på superhögerkanalen Fox News) har inre trassel och konkurrens mellan New York-kontoret och Washingtonkontoret. När mailsamling #2 dök upp hamnade man i knipa: Om man offentliggjorde att de hittats, kunde man anklagas för att försöka styra valet, men om man inte gjorde det, kunde man riskera att anklagas för att mörka. Eftersom man snabbt gick ut med att mailen var oförargliga, verkar det inte som hela förklaringen. De flesta är ense om att Comey borde ha hållit tyst.

Hur mycket Trump äger vet ingen. En rad Wall Street-banker vill inte låna ut pengar till honom, eftersom det alltid slutar med trassel: Han bygger saker med hjälp av lågavlönad arbetskraft, han betalar inte räkningar, det är helt enkelt ingen styrsel på honom. Enligt artikeln har han alltså i stor utsträckning övergått till att licensiera sitt namn till folk: Någon bygger en kåk, och betalar Trump för att få kalla det en Trump-kåk. Sedan kan Trump mycket väl hävda offentligt att det är hans kåk – för att ge sitt namn är ett ”mycket nära samarbete, man kan kalla det ägande”.

När man frågar Trump om hans tillgångar inkluderar i dem han sitt varumärke, som han värderar högt. I dollar. Hur mycket det verkligen är värt, går inte att räkna ut.

Och hur ursäktade Trump röran kring det tillbakadragna förslaget? Jo, han skyllde på demokraterna! De hade inte röstat på hans partis förslag!

TRUMP var uppe på New York Times (den ärevördiga tidning som han påstår kläcker ur sig falska nyheter) och chefredaktören berättade om sina intryck: Trump är en typisk försäljare. Han anpassar sig efter gänget han just hänger med. De är bra, de är viktiga, han förstår dem. Sedan går han förstås vidare och säger tvärtom till nästa gäng, som vill höra något annat.

Jag undrar om det inte är omöjligt för en sådan person, som dessutom tycks ha klara sociala störningar, att manövrera i en situation där han öppet måste framträda för stora grupper med diametralt motsatta åsikter, och vara president för dem alla. Det går inte. Han kan inte charma/skrämma alla samtidigt, och han kan inte skilja dem åt. Så resultatet blir att olika grupper blir förbannade vid olika tillfällen, och där står han och känner sig kränkt.

Trevlig lördag! Själv möblerar jag om vardagsrummet, allt – nästan allt – är en enda röra nu, men jag tror det blir bättre. Sedan måste jag sätta upp sommargardiner, vilket i mitt fall betyder mörkare gardiner, blå eller gröna, eftersom det blir för ljust annars. Finns det mörkgröna lakan? Enklaste sättet att skaffa gardiner!

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s