Hur blir det med högerextremism på bokmässan?

Det har varit en massa diskussion kring om en högerextrem tidning ska få vara med på Bokmässan i Göteborg (som är ett privat arrangemang). Först sa mässan nej, sedan ja, (eller om det var tvärtom) och nu ja igen, för de tycker att alla åsikter ska få höras. Extremisterna kommer alltså att ha ett eget bås i höst, bland de andra.

Vissa har förklarat att då tänker de inte komma, och vissa av dem har sedan ångrat sig och tänker åka i alla fall.  Så hur ska man se det här?

Först kan man konstatera att det inte handlar om yttrandefrihet, eftersom mässan inte försöker stoppa tidningen/sajten i fråga. Det handlar alltså om ifall det här gänget ska bjudas in eller ej. Och jag anser att de ska det inte. Man kan inte medvetet bjuda in grupper med judehat, mellanösternfolkhat, hat mot svarta och kvinnohat på agendan.

Vi har redan börjat snubbla, när extrema personer bjuds in till debatter inte bara för att säga vad de tycker, utan som om de vore likvärda parter med demokratiska företrädare. Om bokmässan tycker vi borde få veta mer om hur högerextremister tänker, kan de arrangera programpunkter kring detta – från en demokratisk utgångspunkt.

Hedi Fried, överlevare från Förintelsen som vet hur propaganda mot demokrati och människovärde börjar och hur lätt det eskalerar, kommer inte att åka till Bokmässan. Jag tror vi måste lyssna på henne.

http://www.dn.se/kultur-noje/hedi-fried-om-varfor-hon-sager-nej-till-bokmassan-rotter-ar-djupa/

 

Annonser

2 reaktioner till “Hur blir det med högerextremism på bokmässan?”

  1. Nya Tider bokar väl en monter som alla andra utställare? Inte är de aktivt inbjudna av mässan, lika lite som jag och maken och vårt lilla förlag var det häromåret.

    Gilla

    1. Visst är det så! De är inte inbjudna. Saken gäller om Bokmässan ska ta emot deras bokning eller ej. Det är där mässstyrelsen har velat, för de vill ju egentligen stå för demokratiska värden.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s