Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör, tycker att Fria Tider ska få ha en monter på Bokmässan. Håller fortfarande inte med.

http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2017/04/darfor-ar-det-ratt-att-slappa-in-hogerextrema-nya-tider-pa-bokmassan/

Läste just Mattssons artikel på nätet. Han förklarar att han vet hur Fria Tider är hopkopplade med andra högerextrema miljöer, och han vet – bland annat för att han själv utsatts – hur folk uppmanas att ställa sig utanför misshagliga opinionsbildares och reportrars hem, givetvis för att skrämma och tysta dem.

Ändå tycker han att Fria Tider ska få ha en monter på Bokmässan, i yttrandefrihetens namn, och för att man då kan bemöta dem där.

Två skäl som det är svårt att se som hållbara. Ingen har stoppat dessa huliganers yttrandefrihet, det är de som försöker stoppa andras. Bokmässan har ingen skyldighet att förse Fria Tider med en scen för deras verksamhet. Och hur ska ”bemötandet” gå till? Ska Fria Tiders representanter genom osmos och genom att gå runt på mässan absorbera en demokratisk miljö? Ska folk ska stå kring montern med plakat? Diskutera i montern? Negligera montern? Eftersom Fria Tider & kompani inte är demokrater, är chansen att de ska påverkas ytterst liten (är man förintelseförnekare lever man i en bubbla med tjocka väggar som man hela tiden förstärker själv)  och risken för bråk och provokationer överhängande – och bråk eller icke bråk, så får Fria Tider gratisreklam som går hem och ger dem cred hos likasinnade.

Stieg Larsson berättade för mig att han då och då blev uppringd av nazister som vrålade i luren. Hans metod var att prata med dem. Ibland fick han tydligen ner tonläget en bit, så att han faktiskt kunde prata med dem som folk. Han lyssnade och svarade. Det tycker jag var en bra sak att göra, och jag har gjort detsamma när jag konfronterats av antifeminister.

Men det var Stieg i hans egen telefon, hans personliga val. Han släppte inte in dem på Expo.  Och jag har mycket svårt att se att fruktbara samtal kommer ut av att FT’s monter finns på Bokmässan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s