Michael Nyqvist.

Att Michael Nyqvist är död tycks komma som en chock för de flesta. Många skådespelare har gått bort ganska nyligen, och vi saknar dem, men  det verkar som om fler som inte var personligen bekanta med Nyqvist – jag själv, till exempel – blev mer ledsna för det här än vi hade trott.  För att det var så uppenbart för tidigt, för att han hade så mycket kvar att göra, och för att han utstrålade en sådan värme.

Han står på Daily Mails förstasida på nätet idag, och kommentarsfältet är helt igenom vänligt och respektfullt (så långt). Båda är ovanligt för den sajten, där det svenska sällan syns och mobbing och hat flyger fritt.

Mitt första möte med skådespelaren Michael Nyqvist kom i en Norénpjäs. Han var lågmäld och enastående. Och autentisk. Och han var lika enastående i filmer som jag annars inte var speciellt förtjust i, och kunde inte ha passat bättre i Milleniumtrilogin. Många utomlands minns den och många engelsktalande råder sina landsmän att skippa den amerikanska versionen och istället se den svenska – med texter och allt.  Daniel Craig, som annars är en favorit, kunde inte ta hans plats. Lika lite som Roona Mara kunde ta Noomi Rapaces.

Michael Nyqvist var speciell.

Här Johan Hilton i DN:

http://www.dn.se/kultur-noje/johan-hilton-pa-scen-forstod-man-vidden-av-michael-nyqvists-skicklighet/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s