Inaktuellt Akademi-skillingtryck. Och lite till.

Ja, alltså, den här skrevs för några dagar sedan och there has been blood under the bridge sedan dess, men eftersom någon tyckte den var kul och Orrenius tillåtit sig en liten milt sarkastisk krönika i dagens pappers-DN och Carin Ståhlberg kanske köper en knytblus – äsch, jag kör den i alla fall.

Den bygger på det gamla skillingtrycket från mordet på president Abraham Lincoln, där första versen går: ”Har ni hört den förskräckliga händelsen/historien, den är sann för den hände just nu – att kungen av nordliga Amerikat är skjuten, ja skjuten mitt itu”. (Melodin finns här.)

 

Har ni hört den förskräckliga händelsen

den är sann, för den hände just nu

att svenska Akademi-en

har spruckit, ja spruckit mitt itu!

 

Riddar Horace den bålde han ho-oppar

så käckt på sin springare opp

men halkar ner på andra sidan

och slår sin fina lilla knopp. (Aj!)

 

Gamle Espmark lyfter sin ru-ustning

så dammig från hängaren ner

den låter och skramlar och rasslar

men sen så säger han faktiskt inget mer. (Han gjorde inte det just då.)

 

Skrider fram stolts mön Katari-ina

så ståtlig och fager och arg

med henne ville Peter prata (Englund, inte min Peter)

men inte fan vill man reta en varg.

 

Drottning Sara suckar på Trojas mur

och tittar från sina rum

på de åtta som sparkar trähästen

som inte vill röra sig en tum. (Soppatorsk)

 

Akademien vill ingen besu-udla.

Konung, finn oss en säker väg ut!

– Ja, nu får varenda kotte pudla,

För nu får det faktiskt vara slut!

 

Tja, de åtta sparkade ju i gång trähästen, förstås. Och inte pudlade alla, inte.  Eller någon. Jag hade lite dåligt samvete först för att jag kallade Katarina Frostenson arg, trots att jag hört det flera gånger, men om hon gick med på dealen ”ja, jag drar mig tillbaka ett tag, men bara om Danius också går!”, så lät jag det stå kvar.

Nog är det en revolution, alltid. Horace Engdahl förstår inte att han delvis förfärar folk, delvis blir utskrattad – som någon sa, de här männen saknar självinsikt. Per Wästberg var den som för några år sedan ville ge Arnault den förskräcklige en medalj eller en orden (han fick en orden).  Nu har han bytt fot. Stridsberg vill fortsätta att strida. Det finns massor av artiklar jag skulle vilja länka till, men de flesta är tyvärr låsta.

Ska vi ta lite Akademipaus nu?

Min morgon var lugn och fin. Duvorna har valt samma balkong där de brukar hamna, jag har bestämt att sluta mata måsar på fönsterblecken efter att ha överraskat en råtta på gården (smulor trillar ju ner), det blev en skön promenad förbi Karlberg i solen, bad i ungefär tre minuter, frukost och DN och Spanarna, innan jag stack iväg ut. Folk är rusiga av sol och vårkänslor.

Igår hittade jag en nött polaroidbild av en trummis på en scen i strålkastarljus och märkte plötsligt att han verkade väl ung och väldigt bekant – det var Ulf!  Fick plåta av den och förstora i kameran för att se ordentligt. Mailade fotot till Peter, som berättade att jo, deras pappa (som ju jobbade på Expressen, själva pryade de) tog med dem till ett reportage med the Boppers, troligen på Hamburger Börs, och tog bilden av Uffe att ha som minne. Det var 1979, de var femton år! Väldigt roligt. Måste väl finnas en liknande av Peter? Han skickade ett foto av Boppers – stora, vita kostymer!

Sedan blev det en jobbig känslomässig dip igår kväll och jag traskade fram och tillbaka nere i butiken. Bad att få sitta där ett tag, men sitta är ju inte riktigt min grej. Heltokigt, men det hjälpte lite att titta på folk, äta en korv, bläddra i Vogue och prata med Akan. Om vattenpipor, till exempel.

Ett PS, tillbaka till Akademien: Här är  Jonas Gardells artikel om debaclet. Han tycker att Engdahl har vunnit slaget, men förlorat kriget. Frågan är om han inte faktiskt förlorade slaget också – utom i någon halvtimme. En sak som jag nog håller med om är, som ni såg igår, att  inte oskyldigförklara Katarina Frostenson.

 

 

 

 

 

 

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s