Har jag haft knytblus?

Jodå, en gång!

Det var min mammas femtioårsdag. Just då var hon VD för Turisthotellens Riksförbund och kontoret låg på Kungsgatan, så hon hade fest på gården. Där var bland många andra hennes gamla vän Hanna som sydde en dräkt åt mig av tweed som jag köpt i Dublin (låter något, vad?) , Brandan (fotografen Anna Riwkin Bricks assistent), troligen Halina Neujahr som överlevt Auschwitz och  forskade på vitamin B12, och polaren Mikael Rääf som råkade ha ett slott av något slag och kom körande från Småland med björkar för att pryda festplatsen. Själv var mamma prydd i sammetsväst med guldbroderier, och jag hade knytblus.

Fast inte riktigt på det vanliga viset. Jag hade finshorts (ung och lagom smal, jag alltså) som satt åt om höfterna men inte var för korta och till dem en röd, blank,långärmad knytblus. Mycket snyggt! Ett linne hade varit för enkelt, långkjol el dyl för elegant. Sönerna, så där sex år, hade röda shorts och skjortor (Uffe röd, Peter blåmönstrad) med slips.

På den här tiden reste min mamma runt och besökte hotell och blev bjuden på festmåltider medan hon lyssnade på vad ägarna ville ha fixat, hon blev djupt imponerad av det enorma arbete de lade ner och  dessutom med tiden tämligen rund. Eftersom det var så mycket representation använde hon peruker – hon hade två – och var alltså alltid snygg i håret. Jag blev lite chockad när jag så där lite en passant fick reda på det där med perukerna, peruker fanns inte riktigt i min värld.

Denna knytblus är min enda so far, hade jag haft den kvar hade jag burit den som en rätt fånig men kul och passande tribut till Sara Danius i dessa mansiga dagar. Knytblusar ÄR för övrigt praktiska, de är lite lagom varma och proffsiga och inte urringade.

Imorgon ska det komma ett nytt uttalande från Akademiens nya tillfälliga ständiga sekretär Olsson. Det bör vara i allmänhetens intresse att ta del av den, säger han. Kanske lika mycket i Akademiens intresse att vi gör det?

 

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Har jag haft knytblus?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s