Heia Norge!

Idag är det norsk nationaldag, och jag tycker vi alla firar genom att kolla in Aftenpostens förstasida, bara för att få lite norsk atmosfär, kungliga på balkong, glad tjej i bikini som hoppar i sjön med en norsk flagga i handen, med mera. (Förlåt! Måste ju ha med Verdens Gang också!) Det är alltid kul att läsa norska.

Och så har Norge en nationalsång, som er en utmaning. Ja, vi elsker… har en massa höga toner, till skillnad från Du gamla du fria som liksom bara lufsar på. Man tänker sig den gamla och fria med käpp. Att däremot höra en rörd norsk allmänhet modigt pipa fram fram Ja, vi elsker är så fint.

Det är något särskilt med Norge. Luften är annorlunda. Bergshällarna är annorlunda. Stränderna känns annorlunda. Och fjällen! Minns när ungarna, Björn och jag var på Norgebesök i en fjällstuga (finns ett antal blogginlägg här om detta, för det var så kul) och Peter och Ulf SPRANG uppför en fjällsluttning med 45 graders lutning. De bara försvann. Och återfanns på toppen, när vi vuxna med möda tagit oss upp. När vi senare skulle gå åtta kilometer längs en beskedlig landsväg, klagade de i högan sky. Trötta! Ooooorkade inte! Det var helt enkelt för trist.

Så varför är man inte i Norge oftare? Norge hälsar ju på här (velkommen)! Här måste jag ju hedra Sandefjord, via Sandefjords blad också, min mysiga norska hemstad. Leta rätt på videosnuttar och direktfilm från barnetog och marching bands (korps) och allt på tidningssajterna! (Nu har jag själv tittat. Jag blir så rörd. Finklädda, nationaldräkter, ungar som spelar musik… jag känner igen varenda gata – och solen skiner!)

 

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s