Snabbinhopp om dagen på Filmhuset igår.

Dagen anordnades av Stêrk Production, och här är programmet.

Tyskland som ovanligt nog var först här idag, har nu fått sällskap av Sverige, Storbritannien, USA och Norge. Och Måns Clausenfilmen på youtube har setts 300 gånger – inte så dumt för en helt oannonserad grej out of the blue – medan ”Peter Gardiner ser skum ut” (12 sekunder) har setts ungefär 125 gånger.

Alldeles nyss roade sig en bekant här på biblioteket med att tussa ihop mig (ateist) med en annan bekant, som är kristen, och log lätt sadistiskt medan jag utstod  omvändelseförsök.

Varför vill vissa kristna (inte alla!)  på död och pina omvända en? Nu fick jag höra allt igen om att kristendom är kärlek, och att ”du tror inte på Gud, men han tror på dig”, vilket jag faktiskt bemötte med ”det är det dummaste jag har hört”, i vänlig och artig ton. Jag orkar inte beata kring den bushen längre. Lev och låt leva! (Han ställde också den konstiga frågan: ”Älskar du koltrastar?”) Det slutade med att jag traskade iväg (till väntande dator!) medan de tu letade efter Södergrandikter som handlade om Gud och tillit.

Efter att ha dystrat omkring hemma ett bra tag – sjukdom och depp – tog jag mig ut i solen, klart fysiskt piggare, och traskade runt Karlbergskanalen (ca 4 kilometer). Undrade hur jag skulle klara Djävulstrappan så otränad. (OK, den är som sagt bara ca 70 trappsteg och en normaljoggare studsar lätt uppför den till Sankt Eriksterrassen.)

Men det är ingen ordning på allting. För åratal sedan tappade jag andan där om jag slöat en halv vecka, men nu susade jag upp som ingenting. Det går inte ihop! Jag kan ju inte bli äldre, ledsnare, passivare OCH i bättre form, samtidigt? I dare min son Peter, som inte heller är maxrörlig just nu, vad jag vet. Joggar du uppför den?

Jaha, det här skulle bli ett snabbinhopp, och nu blev det dagens inlägg #2, helt oformligt på alla ledder. Och mina besökare har läst mycket mer per person än de brukar.Precis som igår. (Och Mats har mailat att han visst fixar att göra film, han lever just nu med sin roll Sigge – ett namn som passar honom perfekt.)

Visst ja – Svenska Akademien. Tre avhoppare vill komma tillbaka, förutsatt att Horace Engdahl lämnar sin stol, eftersom han tycks ha skyddat den s k Kulturprofilen i många år. Men Engdahl har fortfarande inte förstått att det inte längre funkar med överlägset akademi-studentikost bemötande. Att han är rädd att förlora sin identitet är högst förståeligt, men han envisas med att ständigt måla in sig i nya hörn. Samtidigt meddelar hovet att de tio som är kvar som arbetande ledamöter inte kan välja in nya medlemmar förrän de är tolv igen, som stadgarna föreskriver. Och Engdahl kan knappast tvingas ut.- Låst situation.

Och nu har någon hittat min recension av svenska filmen Bröllopsfotografen från 2010. Kul!

 

 

 

 

 

 

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s