Michael Wolffs lite konstiga Trumpbok, (och septembers filmprogram flyttas en dag).

Nu har jag till sist tagit mig genom Michael Wolffs succébok om Donald Trump, Fire and Fury, namngiven efter presidentens hot mot Nord-Korea för något år sedan. MW skrev boken i princip genom att hänga i Västra flygelns lokaler och prata med folk. Trumps administration är så rörig att det varken fanns någon som kunde ackreditera honom, eller någon som kunde be honom gå därifrån. Insläppt blev han och godkänd av presidenten, men sedan hamnade han i en soffa någonstans och haffade dem han kunde. Det blev 200 intervjuer, en del mer välorganiserade än andra, en del anonyma och en del on record.

Till sist, för – en liten konsumentvarning – jag läste den på engelska, och inte ens för den som hela tiden läser tidningar och böcker på detta språk var den lätt att ta sig genom. Dels för att MW älskar bisatser inuti bisatser, dels för han excellerar i glosor man inte sett förr (och dessutom ofta använder dem ironiskt), dels – och det har inte med språket att göra – gärna tar ett steg fram och sedan i närmaste bisats ett halv steg tillbaka, eller snett uppåt vänster, eller något. Dvs han säger något, och så lägger han till att lite inte så var det kanske också, eller åtminstone på ett sätt.

Tonen irriterar. Han är den småleende, roade iakttagaren som både förstår sig på den tokiga Trump-högern och har milt överseende med den hysteriska demokratiska vänstern. I grunden Demokrat själv, I presume.

Boken handlar helt och hållet om maktkamp, företrädesvis den inom Vita Husets väggar. A och B slår sig ihop om att få ut C, som lierar sig med D, som gör bort sig, och alla läcker till media i rena kampanjer för att få fram det egna budskapet. Familjegänget å ena sidan, Steve Bannon-gänget å den andra, och en massa osäkra människor däremellan. I mitten står en lättstött, praktiskt taget illiterat president som bokstavligen aldrig läser någonting, utom tal på telepromptern, som bara ser TV och tar emot muntliga redogörelser (om de är kortfattade), som högt och ljudligt pratar skit om ungefär alla i sin stab, som tillbringar kvällarna med telefonsamtal till miljardärskompisarna, som har favoriter men kan dumpa dem nästa vecka, och som har noll blick för något som helst större sammanhang. Som ihärdigt söker beundran från vänstermedierna, men bara får det från dem till höger.

Denna monotona uppräkning blir i längden mycket tröttsam, som att läsa en telefonkatalog med en serie fadäser, gräl, intriger och tävlan om vem som får bäst press, i stället för telefonnummer. För vad boken inte handlar om – alls – är hur detta Vita Hus, dess stil men framför allt dess beslut, påverkar USA:s invånare, deras dagliga liv, jobb, fysiska miljö, om de ska skickas till krig eller ej, deras relationer till omvärlden. Det känns oerhört märkligt.

En detalj som förvånar är hur lite Wolff skriver om Trumps omdiskuterade dotter Ivanka, som liksom sin man Jared Kushner arbetar i Vita Huset. Det skrivs sida upp och sida ner om Kushner, men nästan ingenting om Ivanka. Ibland kallar MW dem Jarvanka, ibland ”Kushner och hans fru”, men om henne får vi veta näst intill ingenting. Man undrar varför.  Den egentliga huvudpersonen i boken är annars Steve Bannon, den buffliga högerextremisten med en sorts vinklad intelligens, sarkastisk humor och en apokalyptisk syn på hur man får Amerika långt, långt högerut (enligt MW).

Bokjäkeln finns på svenska (med samma amerikanska titel). Känner på mig att jag borde kolla upp den också. Motvilligt.

MITT FILMPRAT- och filmvisningsprogram med Patrik (då kortfilmen ska vara klar i alla fall i raw cut)  som jag annonserade ut till den 5 september, Stadsbiblioteket Sveavägen, är flyttat till dagen efter, torsdagen den 6 september, kl. 18:00.  Det blev en dubbelbokning. Men det passar mig fint!

PS– roligt fredagsgodis: En läsare hittade Mera norska… . Hur kan man inte älska norska?

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s