Sommarvärme… /PS, Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon

Utanför fönstret springer folk Marathon just nu. Men de springer ju åt andra hållet mot vad de brukar! säger någon. Tänk om hela gänget har sprungit vilse och måste vända samtidigt? säger en annan. (Och nu kutar hundratals studenter i studentmössa förbi. Hoppas de inte drack för mycket vin och drinkar i varma sommarnatten innan!) Och som vanligt är de fem första seniga män från Östafrika.

Min våning, som bestämt sig för att slå rekord, är nu uppe i 30 grader. (OK, 13 juli 2010 hade jag 34 grader.) Och jag har vant mig! Så de tre sista nätterna har jag sovit, om än för lite och i omgångar. I natt fick jag säkert ihop sex timmar – lyckades t o m somna om halv sex i morse när solen lyste klar.

Enda sättet för mig att få korsdrag – orkar inte kolla om jag redan nämnt det (jo, i alla fall 2008) – är att se till att porten därnere är öppen när det kvällas, och så slå upp mina fönster på vid gavel och hålla ytterdörren öppen. (Det har hänt att jag åkt ner i nattpajtor klockan tre på natten för att öppna porten.)

Kylig (tja, tjugotregradig) luft strömmar uppför alla trapporna på några sekunder. Lägenheten blir en grad svalare under någon halvtimme, men man får i alla fall bort den varma luftkudden i farstun så här överst i huset. Och så kan man stå i draget i hallen och läsa om Lasse Bergs Kalahari-bok. (Dvs läsa en gång till. Kan man inte börja ha en fnutt över o i om – alltså, óm – för att göra klart att man gör vad man nu gör igen? Precis som norrmän har en och én. )

Människan fick sin stora hjärna bl a genom att äta fisk och skaldjur, står det där. Tycks inte funka på fiskarna och skaldjuren och uttrarna och valarna själva, men jag blir inspirerad och gör räksallad – tinade räkor, kokt potatis, lök, tomat, salladskål och grön paprika, och världens enklaste sås – gräddfil med salt och curry. (Egentligen borde det vara svartpepper också.)

Känner en viss drift att skriva om politik, men det orkar inte tusan.

/PS. Surfar lite och stöter på projektet  Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. 

(Obs – bättre länk i Eva W:s kommentar nedan)

Litet utdrag:

Åtta kvinnor från uppslagsverket

Ninni Kronberg (1874–1949)

Fick 1934 patent på att göra torrmjölk. I Sverige fanns ett stort överskott av mjölk, vilket gjorde produkten exporterbar. Hennes uppfinning lade grunden till SMP, sedermera Semper, som hon länge tvistade med om utbetalningar av royalty.

Lis Asklund (1913–2006)

Olof Lagercrantz syster, som arbetade med rådgivning i sexualfrågor. Bland annat ledde hon radioprogrammet ”Människor emellan”, som följdes av 700.000 svenskar, där hon svarade på lyssnarbrev om personliga problem.

Elfrida Andrée (1841–1929)

Utbildade sig till organist, ett yrke som kvinnor inte fick utöva, men efter en lång kamp blev hon landets första domkyrkoorganist. Hennes motto: ”Lättare vore att rycka en bit ur klippan än att från mig rycka min idealidé: det kvinnliga släktets höjande!”

Hedda Andersson (1861–1950)

Sveriges andra kvinnliga läkare härstammade från sex generationer av ”kloka gummor”, men kunde tack vare den förmögenhet som släkten dragit in på sin lekmannavård studera medicin på universitetet.

Barbro Johansson (1912–1999)

Missionär från Malmö som 1946 reste till tanzaniska Bukoba, där hon snart blev rektor för en flickskola. Vid självständigheten 1960 uppmanades hon av Julius Nyerere att bli en av socialistpartiets tio vita kandidater, och valdes in i parlamentet.

Erika Aittamaa (1866–1952)

Stickare från Pajala med meänkieli som modersmål som i hela Tornedalen blev känd för sina fina arbetsvantar i otvättat ullgarn med fina färgdetaljer. Hela byn fick skramla ihop till de trettio kronorna till patentet på det vi i dag kallar Lovikka-vantar.

Annika Baude (1923–2004)

Socialdemokratisk kvinnoforskare som startade Grupp 222, vars tankar skulle komma att lägga grund för sjuttiotalets jämställdhetsreformer, som daghem, aborträtt och särbeskattning.

Elise Ottesen-Jensen (1886–1973)

Var 1933 med att grunda RFSU och blev dess första ordförande. De stred bland annat för att förbud mot upplysning om preventivmedel skulle upphävas, att sexualundervisning skulle införas i skolan och att homosexuella kontakter skulle avkriminaliseras.

 

 

 

 

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Sommarvärme… /PS, Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon”

 1. Hej i värmen,
  jag har så vitt jag kommer ihåg aldrig kommenterat tidigare, även om jag funderat på det vid vissa tillfällen.
  Nu ska jag vara en tråkig petimeter och skriva att denna länken är bättre om man vill nå och söka i det kvinnohistoriska lexikonet.
  https://skbl.se/sv
  I all vänlighet
  Eva

  Gilla

 2. Tack Eva – och välkommen tillbaka senare!
  Jo, jag gick in på den länken. Antingen skrev jag fel eller också var den inte uppe, för det blev inget resultat. Men nu funkar det ju – tack för hjälpen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s