Det ligger något i… (Uppdatering)

vad Joel Halldorf, åttiotalist, säger om övergången från folkhem till marknadsstat . Och vad det innebär för vår lojalitet till landet och varandra. ”Att gå ut i krig för marknadsstaten vore ungefär som att dö för sitt telefonbolag”, skriver han.

Vad han inte riktigt inser är att det s k folkhemmet, trots sina många brister och  stundom betonghäckar på maktens stolar, faktiskt till stor del fungerade. Det skapade ett förtroende mellan människor som står i skarp kontrast till den ständiga misstron i exvis USA. Vi åker inte till affären med en pistol på passagerarsätet.

Tyvärr håller det där förtroendet på att förändras. Och folk ser mot SD, men som JH skriver är Åkesson fel frälsare. (Läs gärna deras valplattform med sina märkliga formuleringar, osvenska känns de, och tänk på att de har sina stormtrupper. Dvs nättroll som hotar motståndare.) Om man erbjuds en hederlig svensk vörtlimpa från SD, är det stor risk att det finns en skorpion inuti. De är inte vad de ser ut att vara. Så sök lösningen på annat håll.

/Uppdatering. – Det ligger också något i tanken på tröst. När skådespelaren Peter Sellers fick åtta hjärtstopp på rad på ett sjukhus i Los Angeles, trodde han varje gång att han somnade. Egentligen dog han förstås, men de lyckades få igång hjärtat igen.

Många överlevare och läkare har vittnat om att de där sista minuterna innan man dör ofta känns behagliga. Man ligger skönt, man är sömnig och har just då inte bråttom tillbaka till livet. Ni vet, de där ögonblicken när man hittat rätt ställning i sängen och känner att allt är bra och nu ska det bli mysigt att sova. Jag satt vid min mors dödsbädd, och det var fridfullt, precis som jag fick höra av S att det var fridfullt kring Uffes.

Nu är jag ju inte lagd åt det hållet, men jag har tänkt mig att Uffe somnar och till sin stora häpnad vaknar igen och där står hans brett leende pappa KG med stora famnen  och säger: ”Hörru Snuffe – nu hade du väl lite väl bråttom i alla fall!” Det är precis vad han skulle säga, och det är en skön tanke. (Snuffe kallade vi Uffe ibland när han var en liten parvel.)

 

 

 

 

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s