Lite på landet. Och Söder och Trump.

Trump, mannen utan omdöme, inlevelse eller känsla för demokrati och mänskliga rättigheter, internerar och traumatiserar 2000 mexikanska barn vars föräldrar illegalt invandrat för att försök rädda dem från fattigdom och brottslighet i Mexico. Detta i ”avskräckande syfte”. Han håller med andra ord barn fångna som gisslan – i förvaringshus, och med hot att sätta dem i tältläger – för att tvinga vuxna att göra som han  vill. Mexikaner att stanna i Mexico, och chockade demokrater att gå med på att bygga muren. ”Demokrater, ni kan fixa det här!” har han sagt.

Låter det bekant? Är det inte så maffia och gangsters gör? Kidnappar barn och gömmer dem?

Vad händer med dessa barn, nu och senare? Kom 2000 troligen hyfsat harmoniska barn med sina föräldrar till USA, bara för att med våld slitas från sin dem, låsas in av främlingar och efter obestämd tid skickas tillbaka till Mexico, nu skräckslagna och psykiskt störda? Bortsett från orättfärdigheten – smart sätt att värna USA.s säkerhet.

Sverigedemokraternas Björn Söder, till vårt lands skam riksdagens vice talman, ska vi bara inte tala om. Så nu gör vi det. Han har gett ordet ”nation” en alldeles egen tolkning som han låtsas är den allmänt erkända, och sedan ger han ordet ”minoritet” en snyting. Judar och samer, anser han, tillhör andra ”nationer”, vilket är anledningen till att de kallas ”minoriteter”. Varpå han blir chockad, ja CHOCKAD och kränkt över att folk inte förstår att han vill ”värna” dessa ”nationer”, utan – hu! – kallar honom rasist.

Söder smyger in detta ord, nation, och smutsar i hemlighet ner det med SD´s märkliga resonemang om ”essens”. Klura ut vad det betyder – det är inte så svårt som det ser ut. Att han inte anser att ens människor som bott i Sverige i generationer är svenskar, säger allt. Tydligen är det deras ”essens” som är i vägen.

Minoritet betyder bara en mindre del av en helhet. Rödhåriga, till exempel, är i minoritet. Likaså stockholmare, fågelskådare, yogatränare, surströmmingsälskare och, tack och lov, Sverigedemokrater. Hur det står till med de senares essens vete fåglarna.

Man kan raljera, men det här är allvar. Det visar återigen den nazistiska grund som SD står på.

Två dagar på landet. Evy bjöd på frid, värme, god mat och vänskap i sin hemtrevliga stuga utanför Norrtälje. Hennes två underbara systrar kom också, och vi försökte ta en selfie under mycket skrattande. På en såg Evy ut som om hon hade jättehuvud och badmössa, medan Ingegerd försökte vika upp brättet på min solhatt så att man skulle se min nuna. Men E gav sig inte, hon hämtade paddan och tog två bilder där vi alla ser ut som om vi vore med i varsin intressanta film. Evy ser mot himlen, jag är blek och flinar, och mellan oss står Astri och Ingegerd och ser själfulla ut.

Evy är minstingen. Ingegerd är nu 87, men har precis köpt nya häftiga brallor och är i färd med att måla alla sina köksskåp på insidan. Evy hade bakat himmelska bullar och en stor fet rulltårta, som hon skar trecentimetersklabbar ur – gudomligt. Vi fikade och åt baconinlindad kyckling och tittade på TV och löste korsord, gick promenad i skogen och åkte till Sättra, deras barndomsgård som jag inte sett sedan jag var ungefär åtta år. Som väntat såg allting mindre ut nu än då.

Vilken skön paus.

 

 

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Lite på landet. Och Söder och Trump.”

  1. Björn Söder är skåning. Faktum är att Tornedalen, och därmed tornedalingarna har hört till Sverige längre tid än Skåne.

    Det kanske han skulle tänka på.

    Gilla

    1. Det skulle han! Även samerna har varit på halvön längre än övriga svenskar. Och om människan inte var benägen att flytta på sig, hade vi alla fortfarande trängts på samma kontinent. Det är på grund av Söders och allas våra mörka modigt vandrande anmödrar och -fäder som Björn himself alls befinner sig här.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s