Fredagsgodis.

Förr i tiden, för flera år sedan, fanns det kommentatorsverifikationer (pust) i form av s k captcha, dvs ord som inte riktigt var ord, men nästan, och i olika färger och former. Jag blev helt fascinerad av de där, och skrev två roliga inlägg om min felstavande vän Captcha, här och här. (Någon som läser bloggen hittade en av dem igår, så jag tillbaka och kika, och nu får ni dem igen!)

Imorse vaknade jag för tidigt och låg och tog ut ord i ett försök att somna om, men inte gick det, för det var ett jäkla ord till att erbjuda litterärt gångbara nyskapelser. Det blev en hel novell, fylld av känslor och action. (Ta ut ord: Se hur många nya ord man får ut av ett annat,  t ex storma. Det blir so, som, orm, arm osv.)

Ordet var hjärtslag. Man kan använda det som skrivövning. Gör en novell av de nya orden! För där hittar man – till att börja med – här, härja, häst, hälta, hälsa, halt! Medeltida krig, kanske? Sedan kommer vi in i ett trolskt landskap där det finns både haj och älg, och tydligen två personer (riddaren och hon han älskar?) och det blir ära, sedan äga (hu),  träl och hat och älta, men även ah… – aj!? – arg… ! Sedan gör de uppenbarligen tjära av en al, bakar med jäst och får kanske en gäst också, men det slutar olyckligt: Gräl. Grät. Gräs. – Glas.

Och dessemellan finns det massor av inspirerande andra ord. Så inte blev det mer sova för mig.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Fredagsgodis.”

  1. Alltid kul att leka med ord!
    (I dag såg jag en affisch: ensam stående mamma o.s.v. Hoppas hon får ligga när hon ska sova i alla fall)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s