Skriva prata våndas upptäcka

Den senaste dryga veckan har varit något i hästväg. Jag fick en attans ”förkylning” med hög feber och svettning och det hele – det var bara det att den först sammanföll med ett ilsket skov av ögon/huvudvärk med konstiga syneffekter (jag har haft dem förr, vet att de går över), vilket gav en ultra-ultrakänslighet som resulterade i en absolut helvetisk smärta. Allt i huvudet värkte – att lägga ner detsamma på en kudde var omöjligt – så det hände att jag bara satt och hade ont. Plus att synfältet blixtrade och hade sig. Och hjärnan kändes som en oskarp, darrande, plågsamt vridande boaorm som var ett olösbart sudoku som jag var tvungen att lösa.

Ja, ni förstår att det här försöker man inte förklara för en doktor. Särskilt som man knappt ens kan ta sig ur lägenheten. Det var bara att lida. Och nu fick fibron också ett skov: Hela jäkla ryggen, varenda småmuskel, stormvärkte. Ligga i sängen? Ha!

Samtidigt hade jag en mailkonversation, om ett jobb som jag bara halvhjärtat önskade men tyckte att jag borde försöka få, i gång. Den sansade Akinna (mitt förnuftiga jag) som tycks bo i en diskret och smakfullt möblerad liten byggnad precis utanför katastrofområdet, sa ”hm”, och rådde mig sedan att först och främst fatta ett beslut från hjärtat. Dvs avstå från att söka jobbet, det var troligen det dilemmat som i nervhärvorna just då förvandlats till ett olösligt sudoku. Jag lydde. Med lättnad.

Så småningom, till sist, verkade synfältet lugna ner sig. Jag öppnade ett öga, jag öppnade två. Solen lyste där utanför fönstret. Synfältet låg stilla, lugnt och jungfruligt. Åskan hade dragit förbi. Ryggen mådde uselt i dagar och är fortfarande lite instabil, men det kan lindras med Treo.

Vad ögonen beträffar, hade jag slarvat med solglasögonen. Helt enkelt glömt dem, alltför längre. Så nu finns de med igen. Fibromyalgin har skov då och då – med allt längre mellanrum – men då är det fråga om en del av kroppen, inte hela jäkla ryggen.

Jag mår alltså bättre, men känner mig svag som en sparvunge. Men en bra sak har hänt: Den outgivna boken som jag inte ville uppdatera pga nuvarande oförutsägbara Trumpväldet (den utspelas ju i San Francisco) , visar sig mer än gärna vilja bli uppdaterad. Det är t o m riktigt kul. Idag när jag började researcha (musik aktuell 1999, resp nu? t ex) märkte jag att den riktiga SF-polischef som tillträdde 2016, en trevlig svart karl känd för hyfs och empati, alltså aktuell i boken där det finns en huvudpersoner som är poliser  – också var boss i Los Angeles 1989, dvs i en annan del av boken! Jag tog det givetvis som ett omen. Skit samma om det är vidskepelse, dyker det upp ett gott omen grabbar man förstås tag i det!

Min tillfälliga, deckarskrivande mailvän i USA visar sig också vara skorpion samt äga en älskad Jaguar. Jag gillar Jaguarer, i alla fall gamla. Jag tror hans är blå, medan min mammas brittiska kärlek hade en stor, tung mörkgrön en med läderklädsel. Jag beskrev för mailaren hur jag tycker det känns att skriva, och han svarade att exakt likadant känner han – att upptäcka medan man skriver, inte planera i förväg – och dessutom kändes min beskrivning så skandinavisk, och han tänkte nog sno den. Nix, svarade jag, du är en hederlig man!

Hur som helst, jag har kunnat börja äta igen (ett tag kändes det som om jag aldrig mer skulle vilja äta) , men kalorier verkar vara av nöden. Stadig mat och mera glass.

Jag ser att tysta människor har varit här och kollat läget och läst gamla inlägg i min frånvaro, så – varm choklad med vispgrädde på er!

(Liten bonus – Hollywoodkvinnor i kostym.)

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

4 reaktioner till “Skriva prata våndas upptäcka”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s