Kyla och diverse en blåsig dag.

Det är iskallt i Stockholm idag. Höll på att frysa ihjäl över hela kroppen, när jag stod på trottoaren och hade ett långt trevligt och skojsamt samtal med brevbäraren. Han tycker att ungdomar i butikskassor inte riktigt fattar kontanter, vana vid kort som det är, och han berättade att han skickade ett julkort till sig själv för att kolla om det kom fram. Japp, förstatliga posten igen som det stod i en av dagens tidningar, återupprätta postkontoren och få allting att funka! säger jag. Återinför korsband! Billigt porto för att skicka böcker till varann!

Idag skulle folk komma och besiktiga fönster och fasad. Jag fick plötsligt för mig att det borde se ordentligare ut hemma hos mig när de kom – det var hyfsat, men inte HELT – så jag travade runt och föste in saker och pappershögar i lådor och garderober och snyggade till högen med Vanity Fair, och så.

Riktigt fint blev det. Och så kom det inga besiktigare! Men röjningen blev ju gjord i alla fall. Och för övrigt blir det inga fler Vanity Fair för mig. Nya redaktören ger den ju ingen riktig sälta och profil. Nu är frågan: Ska jag spara dem jag har – precis som mina gamla Chaplin och Författaren – till kommande generationer? Motargumentet är att jag inte är ett bibliotek.  Motargumentet till DET är att konservativa stollar skär ner anslagen till de riktiga biblioteken.  De kallar det ”besparingar”, vilket jag tycker är ett onödigt förskönande och falskt ord. Precis som ”liberalisering” när det gäller att höja folks hyror, dvs mer vinster till ägarna. ”Öka rörligheten på bostadsmarknaden” betyder att de icke rika får flytta.

Läser in mig lite på uranbrytning, för vi måste ta itu med den tokiga idén att kärnkraft är en ren, fin och säker energikälla.

Och – ta hem barnen från f d IS-områden. De är barn. Hur man ens kan komma på idén att inte hjälpa dem är en gåta – och visar hur snabbt man, i det här fallet Sveriges myndigheter, kan trubbas av etiskt. Barnen är sjuka, undernärda och oskyldiga. Skicka ner olika fordon och få hit dem.

Det här påminner mig om a/ den svenska senfärdigheten när det gällde att få hem offren för tsunamin, trots att det i princip fanns ett startklart Herkulesplan med medicin och andra förnödenheter och utrymme att ta hem folk, och b/ om Hanif Balis obegripligt grymma tweet om ”IS-honor” och deras ”jihadistavkomma” – som ”inte är oskyldig”. Det lät som ett klockrent avhumaniserande rasistutfall. Bali får hållas eftersom han, som det ser ut, är M:s sverigedemokratmagnet. Den tweeten måste ha älskats av Sverigedemokrater och nazister.

Ta hand om er.

 

 

 

 

 

 

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s