Assange, Sabuni. M. m.

Julian Assange, Wikileaks, har efter sju år släpats ut ur Equadors Londonambassad dit han flydde efter att ha skippat borgen, med en bok av Gore Vidal i handen, och ev ropande: UK must resist! Och sitter nu i häkte.

Han anklagades för våldtäkter i Sverige. De åtalen är nedlagda, och jag antar att de inblandade kvinnorna kanske är nöjda med att han suttit i finkan i sju år. Jag tror att en del av vad Wikileaks läckte borde läckas – oegentligheter måste fram, som t ex Pentagonpapperen (som visade att USA fortsatte kriget i Vietnam trots att de visste att de skulle förlora) – medan annat kanske borde hållits hemligt för agenters säkerhets skull. Jag är inte insatt.

Och Nyamko Sabuni ställer upp som partiledarkandidat för Liberalerna. Sabuni är en tvärhand hög och mentalt stark som en oxe. Hon säger själv att hon tillhör mittfåran i partiet, medan andra anser att hon är mer högerinriktad.

Jag vet inte längre vad mittfåran i L betyder. Jag vet att de tycker om kärnkraft och helst vill tillhöra alliansen – Sabuni vill det definitivt. Och en person som vill regera ihop med konservativa riktningar som tycker att alla ska klara sig själva och gillar skattesänkningar, fri hyressättning och nedläggningar, är jag inte för.

Sabuni är konkret och matter-of-factly (hon ville gynundersöka skolflickor för att avslöja könsstympningar). Jag tror det är därför hon visserligen inte vill samarbeta med SD, men anser att de måste respekteras i utskotten och bli hörda. Eftersom hon är gjord av granit själv, tror jag inte hon blir speciellt imponerad av tesen att de är för farliga för att man ska ge dem lillfingret. Men det är de.

S har kollapsat. V är nu det enda vänsterpartiet, men de har oroande blinda fläckar. Centern tycker att alla ska vara som småföretagare i Gnosjö när Annie Lööf var liten, medan SD tycker att alla ska vara som (svenskarna) i Sölvesborg när Jimmie Åkesson var liten. Styret i Stockholm fungerar inte (Slussen, nedskärningar på kulturområdet, arkitekturen, med mera). Landsbygden lämnas åt sitt öde.

Har alla tappat sans, vett och sin ryggrad?

Och så är det Uffes namnsdag.

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Assange, Sabuni. M. m.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s