Försommar. /Fågeluppdaterat.

Vid halv nio-tiden på kvällen, i skymningen, hör jag ett välbekant ljud: En speciell fågelsång, ett kvillrande ljud högt uppe i tonskalan. Tittar ut genom sovrumsfönstret och ser dem: Svalorna.

De pilar förbi över innergårdarna, gör halsbrytande svängar i rasande fart, tycks försöka flyga in under takskäggen på hyreshusen från sent artonhundratal. En dunsar i en hoprullad markis utan att det tycks bekomma den, en annan störtar förbi en och en halv meter från mitt ansikte – och hela tiden låter de.

Kommer på att jag måste köpa potatis till frukosten och larvar in på Ica halv elva. Får lust att prata med någon och traskar vidare till Bagpiper´s Inn, puben där förmodligen någon ur kafé- och pubgänget sitter. Det är stillsamt där inne en halvtimme före stängningsdags. Några få män vid bardisken, ett par av dem i entusiastiskt samtal. Och längst bort I, precis som jag trodde. Men hon är inte riktigt på prathumör, för hon chattar med någon hon är intresserad av, så jag tittar bara på ett par av hennes dikter på en poesisajt – en av dem får mig att tänka på fåglar som flyger över Rörstrandsgatan – och traskar hem igen.

Läser lite Denise Mina, somnar och vaknar utan huvudvärk, tack och lov för det, och sticker ut i varma solen vid halv åtta-snåret för att gå runt sjön. Ute är det full rulle, har sällan sett fullare: grönsaks- och blomståndet vid Filadelfia är uppe, folk skyndar till jobbet i för trånga kostymer eller byxor och blus, en sammanbiten beslutsam karl leder en barnvagn med ena handen och sin mountainbike med den andra, och har hjälmen på. Cykeltur efter dagislämning!

Alla träd har slagit ut vid Karlberg, lonely George sitter i sitt ventilhem igen och en ensam svan ligger lojt mitt ute på vattnet. Klockan på slottet slår dubbelslag och det doftar stekt fläsk eller troligare bacon – jag får för mig att det där är signalen till kadetterna att de ska äta frukost åtta. Och där är skylten som uppmanar oss att tänka på dem som behöver tid på sig eller inte är så uppmärksamma, illustrerad med teckningar av en äldre man med käpp, ett barn, en hund – och ett förälskat par som bara har ögon för varandra, omgivna av små röda hjärtan.

Köper vaniljmunkar, bananer, en gul paprika, en satsumas och en tidning och kommer hem svettig och vill helst leka Hollywoodfilm och bara droppa mina kläder på golvet efter joggingen (fast jag joggar ju inte) och kliva in i en dusch och blunda med ansiktet riktad mot det strilande vattnet, men dusch i lyan med knepigt badkar kräver lite förberedelser och jag är för trätt för att plocka upp kläder från golvet. Antagligen skulle jag bara snubbla på dem.

Till sist sitter jag vid skrivbordet med hett kaffe, bananer, munkar och kokt haricots verts (får man inte i sig lite proteiner av någon sort blir man bara hungrig igen) och läser tidningen. Per Bolund säger att Kristersson bara håller kärnkraften framför sig som ett fikonlöv för att dölja att M inte har någon miljöpolitik, och Kuhnke och Holmerg skriver att samma kärnkraft är för dyr och för farlig och ett för korkat alternativ. Rätt korkat, säger jag, är det också att som C och KD (senast Skyttedal) tycker vi ska hålla en miljöskadlig flygplanskultur igång därför att då får bolagen råd att hitta på någon fiffig metod att göra flygplan miljövänliga. (Och om de inte gör det, eller kan det, och hur skulle det i så fall kompensera för allt de spytt och spyr ut? Hoppsan…!)

Och så en helsida om Horace Engdahls nya bok, den som pryds av ett omslag med en målning som föreställer martyren Sankt Stefanus Sebastian, bunden och beskjuten med pilar. Stackars martyr. Tycker inte den låter något vidare som den beskrivs i recensionen, mer som något skrivit av en begåvad men omogen tonåring, berusad av sina egna (rätt ogenomtänkta) ordkonster.

Och så fler avslöjanden om den tafsande SD-politikern där händelsen uppenbarligen var ett trauma för den utsatta kvinnan, som hölls fast och fick sina bröst våldskramande under behån, fick panik, men sedan kände att det var hennes ansvar att skapa en fin stämning mellan dem efteråt.

Läser lite mer Mina, tittar ut genom fönstret igen och gläds åt att jordbruksarbete pågår på granngården, där en tjej i linne gräver upp en hel gräsmatta för hand med spade. När jag tittar förbi ser jag att tyvärr väldigt många små jordlevande bin (svarta och orange) fått sina bon förstörda. De svävar över marken, säker hundra stycken små stillsamma varelser, och letar förgäves efter sina hem.

Inte bra. Men för sent att göra något åt. Här ska bli buskar av olika slag, och blomrabatter. Hoppas de arma bina hinner skapa nya kull (betvivlas dock, om de kör med drottningsystemet).

Ger mig ut i dagsvimlet – för första gången helt och hållet i sommarkläder. Röda capribyxor, vit tröja, vit solhatt och solglasögon. Och med den utlästa Mina-boken i handen.

Fågeluppdaterat: Bert föreslog försynt att de där svalorna kanske istället är tornseglare – en helt annan art, förut felaktigt kallade tornsvalor – och jag till Wiki, och han har (förstås) med all säkerhet rätt! Så här skriver de:

Tornseglare (Apus apus) är en fågel inom familjen seglare och enda representant för familjen i norra Europa. Till formen påminner seglarna om svalorna, men de är inte närmare besläktade med dessa tättingar, utan likheterna beror på konvergent evolution. Istället är seglarna närmast besläktade med kolibrier och trädseglare.

    Utanför häckningstiden uppehåller de sig i luften under flera månader ofta utan avbrott.[4] På högsommaren är de sociala fåglarna mycket påfallande i luftrummet över städerna med sina gälla skrik. Vid sina flygmanövrer kan de i störtdykningar uppnå hastigheter på över 200 km/h.

Alltså: Det är apus apus som far runt och skriker!

 

 

 

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

6 reaktioner till “Försommar. /Fågeluppdaterat.”

 1. Undrar varför jag får känslan av att Horace skulle försvara den tafsande SD-politikern? Med hänvisning till att ”boys will be boys”…

  Gilla

  1. Om det finns något hinder för att Horace skulle försvara Peter Lundgren, så är det väl att att Lundgren inte är tillräckligt konstnärlig. Han är ingen vivör, utan förmodligen bara en bonnig tölp i Engdahls ögon. Och de tafsanden plebejer ägnar sig åt ligger säkert under vad Engdahl betraktar som sin höga nivå och intressesfär. Min intryck var att Engdahl beundrade Arnaults blandning av energi, konstnärliga lustar, erotisk hänsynslöshet och förmåga att behålla sin fru, Och så är han ju fransk. (Jag tror HE väger in det franska i det hela.)

   Gilla

 2. Och jag tycker att det mediala ruset angående SD riskerar att göra ”martyrer” av partiet och därmed locka nya väljare.

  Är det svalor som du ser/hör på gården. Eller är det tornseglare?

  Gilla

   1. Givetvis skall det skrivas om. Men det blir ibland lite för mycket, tycker jag. Och när det gäller ett parti som ständigt är uppe i pressen med negativa saker, så får jag en känsla av att SD:are med anhängare sluter sig samman, istället för att ta avstånd från sina representanter.

    Gilla

  1. Jo, så är det nog – det är ”PK-media” som attackerar deras gosse. Men svårt att göra något åt. Och eftersom det var sexuellt ofredande och en annan medlem (som spelat in kvinnans samtal) sparkades i samma veva och kallades illojal, berör det inte bara sexism i största allmänhet, utan just ultranationalisters sexism. Det måste man ta upp.
   Man kan se hur SD tidigare handskats med sexuella trakasserier – sagt åt kvinnor att inte anmäla, och svartmålat dem som ”jobbiga” och att de har ett ”omoraliskt leverne”.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s