Att se och att se.

Så här skrev jag i bloggen för några år sedan:

Själv har jag ju tokiga ögon som missar den del som finns rakt framför näsan, men jag lägger märke till saker. Nyligen såg jag om Hitchcocks film ”Repet” (1948) för tionde gången, och hoppade plötsligt till. Där, under förtexterna! Under dem ser man utsikt från ett högt beläget fönster över en solig gata. En mamma kommer med barnvagn, Hitch själv korsar gatan, osv.

Och några bilar kör förbi. Under ett par sekunder.

Det var en av dem som väckte liv i mig, en rostfärgad (maroon?) bullig sak som man mest ser bakifrån. Jag kände igen den! Skyndade till mina foton från Sveavägen den 6 augusti 2016, av ett litet gäng som har picknick på trottoaren under en veteranbilsdag, och där står den, intill dem – bilen från Repet! Sedd snett framifrån. Men absolut den! Så det kan jag se, men inte en penna eller ett kastrullock?

Och nu hittade jag den bilden – Sveavägsbilen, och den man ser under inledningen av ”Repet”.

Bil i Hitch's Repet - och förra året på Sveavägen.jpg

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Att se och att se.”

    1. Nej – bara en likadan!
      Grejen var att jag, som är totalt ointresserad av bilar (fast jag tycker gamla är ganska fina) och bilmärken, lyckades känna igen en bilsort som var på modet 1948 (när filmen gjordes) därför att jag sett den under fem minuter på Sveavägen. Sett den framifrån.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s