Vänsterpartiet och hedersförtrycket. /PS

Den uteslutna Amine Kakabaveh undrar varför V inte polisanmäler henne, om hon nu gjort sig skyldig till det de nu utesluter henne för.

V har alltid haft problem med relationen individer/grupper. (Inte minst relationen män/kvinnor). När muslimska kvinnor för några år sedan skrev debattartiklar om sina egna erfarenheter av att trakasseras av övernitiska religiösa muslimer i sina bostadsområden, skrev TRE V-kvinnor i en replik att dessa kvinnor ”förtalade förorten”. (Jag har letat, men inte hittat den artikeln på nätet). Om muslimer är en förtryckt grupp, kan de nämligen inte själva förtrycka någon, är den rätt avhumaniserande tanken. Och om kartan inte stämmer med verkligheten, är det kartan som gäller.

Så nu är Kakabaveh (kurdisk med muslimsk familj) utsedd till ”islamofob”. Precis som Ayaan Hirsi Ali, som kallades islamofob en gång av Dilsa Demirbag-Sten, eftersom Ali (i likhet med många muslimer) ansåg att islam behöver en upplysningstid. Varifrån kommer denna krampaktiga ryggmärgsreflex att ALL sorts kritik av islamsk religionsutövning är sankrosankt – även den utövning som leder till att människor detaljstyrs, förtalas, förföljs eller dör?

Att peka på hedersvåld (som för övrigt finns inom många kulturer och religioner och har funnits även inom svensk kristendom en gång, med skampålar och andra skamstraff, till och med dödsdomar)är inte att sätta likhetstecken mellan det och samtliga i en grupp. Att göra som V, är att inte bara idiotförklara och misstänkliggöra, utan förnedra utsatta människor som behöver stöd i en viktig samhällsfråga.

V anser att de driver en kamp mot hedersvåld. Jag hoppas de i så fall fortsätter med det, och försöker kurera den blinda fläck de har i sin egen kultur.

/PS Nu har jag hittat ett blogginlägg från 2015 (med opublicerad debattartikel) som debatterar just det jag skriver om ovan. Om det är samma artikel som jag nämnt här och kallat kallar ett inlägg av tre V-kvinnor när den i själva verket också har en MP-medlem, vet jag inte än. Jag tror det fanns ett antal artiklar i den debatten.

I det här blogginlägget finns mera.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s