Lite bättre på dagiset, och ett par angelägna artiklar om Pridehistoria resp. SD:s beslut att inte hissa Prideflaggan på Sölvesborgs stadshus, och försök att kväsa bibliotek och annan kultur. /Uppdaterat.

Först: Rätt ska vara rätt! Jag skrev ju ett rätt alarmerande inlägg om vad som händer på ett dagis (små barns hysteriska rädsla i proppfull hiss som stannat, och senare fortsatta försök att tvinga in livrädda ungar i samma hiss). Det lästes av en del personer, kanske främst sådana som har intresse av just dagis och dagis i Birkastan.

Ett tag senare mötte jag den dagisperson som jag skrivit mest om. Hon kom just ner i hissen, och den här gången hade hon bara en liten kille med sig, och hon höll honom i handen och det var lugnt och fint och inga hysteriska skrik, ingen rädsla eller tårar. Bravo! Det gjorde mig verkligen glad.

Sedan: Jonna Sima i Aftonbladet om SD:s härjningar i lilla Sölvesborg (med M:s och KD:s stöd), och en artikel ur gaymagasinet QX om att det är precis 40 år sedan sjukdomsstämpeln på gayfolk togs bort av Socialstyrelsen.

Många har direkt vädrat en bruntintad handlingsplan här: Man börjar med kulturen (för det gäller mycket mer än Prideflaggan). Jag tror detsamma. SD är farligare än många föreställer sig. En DN-notis skriver ungefär att SD har kryssat av punkt 1 på nazilistan, och det ligger mycket i det.

Madeleine Albright varnar i sin bok Fascism just för att fascistiska krafter, mycket medvetet, gärna börjar med små steg. (En flagga och önskan om klassisk konst i st f modern ”menskonst” – är det så farligt…?)Sedan några små steg till som inte heller verkar vara något att bråka om? Och så, plötsligt, har de små stegen blivit ett stort steg och samhället förändrats utan att man riktigt hann med.

I Stockholm har Stadshuset oskuldsfullt, i princip och i praktiken, lagt ner ännu ett bibliotek och minskat omfånget av Internationella Bibliotekets språk och resurser, böcker, filmer, personal. ”Besparingar”, dvs nedskärningar, i botten en blågrön budget som ytterst anses handla om skattelättnader, sägs ligga bakom. MEN – vad händer egentligen? Vad blir resultatet?

En bit kultur försvinner. Precis det man försöker åstadkomma i Sölvesborg.

Uppdaterat/ MEN – regeringen tänker återinföra det statliga stödet till Kulturskolan, som ju också försvann med M/KD-budgeten. Bra!

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Lite bättre på dagiset, och ett par angelägna artiklar om Pridehistoria resp. SD:s beslut att inte hissa Prideflaggan på Sölvesborgs stadshus, och försök att kväsa bibliotek och annan kultur. /Uppdaterat.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s