SD försöker styra biblioteket i Täby genom att kräva att programpunkt tas bort.

Det här mailet (nedan) från Författarförbundet väntade mig när jag loggade in nyss. SD i Täby kommun begär – hör och häpna – att inte bara få förhandsgranska bibliotekets verksamhet, utan stoppa vissa program.
Det är ett försök att totalt förändra förhållandet mellan politiker och kultur, vilket visar att det som hände i Sölvesborg (hala Prideflaggan, köp inte in ”modern” , dvs icke nationalistisk, konst) inte var någon liten tillfällig lapsus, utan en del av ett långsiktigt projekt på riksplanet.
I det här fallet handlade programpunkten som SD vill stoppa om ”normkritik”. SD säger att de gillar inte normkritik. Alltså ska resten av Täby inte få veta något om detta.
(Det är jag som har satt vissa meningar i pressmeddelandet fetstil.)

————–
Pressmeddelande den 30 oktober

FÖRBUNDET KRITISERAR SD TÄBY
Sveriges Författarförbund kritiserar SD Täbys försök att stoppa vår medlem Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök i kommunen
Inför Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök på Täby bibliotek, den 28 oktober 2019, skrev kommunfullmäktigeledamoten Steven Jörsäter (SD) ett brev till kommunen i vilket han önskade att programpunkten skulle ställas in.
Anledningen var att föredraget bland annat skulle handla om ”normkritik”. Något som Sverigedemokraterna, enligt Jörsäter, inte vill uppmuntra.

En önskan som dock ej blev verklighet.

I slutet av brevet kom Jörsäter även med en önskan om att ”punkter som biblioteksledningen tror kan uppfattas som kontroversiella hädanefter flaggas i god tid och tas upp i KFN”.

Så kallad ”deplattformering” är inget nytt fenomen. I flera års tid har aktivister världen över utövat påtryckningar gentemot arrangörer i hopp om att hindra meningsmotståndare att framföra sina åsikter.

Det är ett förfarande som Sveriges Författarförbund generellt tar avstånd från, då våra stadgar säger att förbundet ständigt ska försvara yttrandefriheten och därmed säkerställa rätten till fri debatt.

Vad som i det här fallet är än mer allvarligt är SD Täbys försök att kringgå den kulturpolitiska principen om armlängds avstånd mellan politiker och kulturskapare. Problematiken blir extra tydlig i Jörsäters formulering om att ”tjänstemännen ofta har en synnerligen politisk agenda”.

Sveriges Författarförbund fördömer Steven Jörsäters och SD Täbys försök att stoppa vår medlem Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök i kommunen, och inte minst förslaget att låta kommunpolitikerna förhandsgranska bibliotekets programpunkter.
——–

Vi måste förstå att SD inte bara är ett hembygdsparti som gillar majstång och tavlan Karl XII´s likfärd och vill ta hårdare tag mot kriminalitet. Just det här förslaget handlar om att via censur hålla oss ovetande om vad en person har att säga. De vill bestämma över den information vi får, vad vi kan diskutera på platser som tillhör oss alla, vad vi får veta och av vem – det vill säga vår frihet.

/PS Apropå detta – undrar vad SD tycker om säsongens konst på Odenplans tunnelbanestation, det här?

IMG_6304.JPG

IMG_6305.JPG

(Mer info om verk och konstnär – och tjusigare bilder.)

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s