Gentlemannabutik. /Och gamla idéer om miljövänligt bränsle?

Det har tillkommit fler butiker i Stockholm där man säljer snygga kostymer, hattar och skor. En på en gata nära mig säljer mycket på nätet. Jag har sett män i välskräddade femtiotalsrockar i ull, med skärp.

Men man kan sälja kött på gentlemannavis också. Den här finns på Kungsholmen, Sankt Eriksgatan, och killarna har vita skjortor, svarta byxor och väst och vita förkläden. Och slips. Och är vansinnigt trevliga.

IMG_6381.JPG

IMG_6384.JPG

Köttstyckena i montrarna har ordentlig ursprungsbeskrivning. Det som inte säljs snabbt nog, går vidare till företagets restaurang. Och man kan få något lite att äta vid ett av de två små runda borden.

Jag har läste mer i Ödmans bok om hans resor, som skrevs under senare halvan av 1800-talet. När jag kom till Skanör fick jag en helt ny vetskap: Alla i stan hade en ko, vallad av stans gemensamma vallpojke, och man torkade kogödsel för att använda som bränsle!

I många andra länder har man gjort det länge, vem har inte sett bilder av kvinnor som formar komockor till platta ”tallrikar” som man kan elda med. Det finns ju inte hur mycket träd som helst överallt. men vem kunde ana att det finns en svensk tradition också? Kanske något vi borde ta upp igen?

Och…
plötsligt gick min gamla iMac igång igår kväll.

IMG_6387.JPG

Men jag känner att jag just nu egentligen hellre sitter på ett bibliotek och skriver.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Gentlemannabutik. /Och gamla idéer om miljövänligt bränsle?”

  1. Modet går i cykler. Ser mer och mer av 70-talsmodeller i de affärer jag ibland strosar in i. Det får mig att avstå.
    Stora, s.k. oversize-kläder är också på ingång.
    Och ungherrarna på stan ser ut som pappa när jag var liten.

    Vet inte om jag vill ha det så. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s