Cissi Wallin och Dagens Eko. /Uppdaterat

Jag vet inte om de ändrat sin formulering av nyheten, men när jag lyssnade på Dagens Eko klockan 2 i P1 sa man att Cissi Wallin dömts villkorligt för grovt förtal och ska betala 90 000 i skadestånd till Fredrik Virtanen, som lidit skada både privat och yrkesmässigt. Förtalet var grovt eftersom hon flera gånger anklagat honom på sociala medier för att vara våldtäktsman och hävdat att det ingick i metoo-rörelsen.

Det här är en grov förvanskning. Inte ett ord om att hon anklagade honom för att ha förgripit sig just på henne, vilket i så fall skulle vara en förstahandsuppgift, och att hon anmälde honom redan 2011, dvs långt före metoo. (Han friades, eller rättare sagt, det fanns inte nog bevis.) Inte heller ställde P1 en fråga om huruvida rätten tog ställning till om anklagelsen kunde vara sann (det gör man inte, och även om man skulle veta att anklagelsen är sann, kallas det förtal).

Slutintrycket blev alltså att Wallin som en del i metoo anklagade Virtanen för att vara en våldtäktsman i största allmänhet, eller för att hon hört det av någon. Helt fel.

Skärpning, Ekot.

Uppdaterat. Meningarna i media om domen går i sär. En som anser att Wallin borde ha friats är styrelseledamoten i Publicistklubben, Nils Funcke.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s