Ljusrum, kort till förföljda författare, krogen Cattelin och regnbågsflagga i Gamla Stan. Och lite Nobelsaker.

Igår anordnade Svenska Pen ett tillfälle för svenska författare att skicka stödjande personliga kort till fängslade eller hotade författare världen runt. Vi satt i Författarnas hus vid Centralbadet, och på väg dit gick jag genom deras ljus- och värmerum. Varmt och fuktigt som tusan, som i en tropisk skog. Och ljust som tusan. Folk satt och läste, fikade eller bara njöt. Ska vara bra mot vinterdeppighet.

IMG_6399.JPG

Uppe på Författarförbundet fick vi bullar, pepparkakor, kaffe och glögg, och en rad författare slog sig ner och skrev på medhavda kort utan julreferenser.
IMG_6404.JPG

IMG_6400.JPG

Idag är jag på Riksdagsbiblioteket, och vad ser jag inte på vägen dit? Anrika Restaurant Cattelin är borta, men dess guldbokstäver är kvar!

IMG_6407.JPG
Restauranten var berömd för sin champinjonomelett. När min pappa kom på besök till Stockholm efter att ha flyttat till USA blev han omelettnostalgisk, och vi gick hit – men de hade slutat med omeletten! Mamma gav mig dock receptet: Hemligheten är att man ska ha kokt mjölk i äggsmeten.

Jag var på Cattelin en gång med Uffe när han var barn och vi hade lyssnat till Staffan Scheja på Riddarhuset (på vansinnigt hårda träbänkar utan ryggstöd). Uffe tyckte det var underbart. Men han var söt och hade halvlångt lockigt ljust hår, och när vi kom till Cattelin kallade servitrisen oss ”damer”! Uffe ryckte till, och jag fick rätta. (Jag minns inte varför Peter inte var med, han kan ha varit sjuk. Andra gånger var jag med Peter medan Uffe var hos KG. Hade han varit med, så hade även han blivit kallad ”dam”. Jag hade vackra barn!)

Gamla Stan idag: Regnbågsprotest?
IMG_6408.JPG
Privat, eller hör den till någon butik…?

PS. Det delas ut Nobelpris idag. Igår när jag jagade runt stan efter vykort till författare, passade jag på att titta in i bokhandlar och fråga vem som säljer mest av de två som får det litterära priset: Olga eller Peter? Olga vann med hästlängder. (Leve uttryck från flydda dagar!) Hon är också älskad i sitt hemland Polen. Tusensidorseposet Jacobsböckerna sålde i 200 000 ex på nolltid när det kom ut.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s