Problemlösning och gårdagens manifestationer mot Handke. Och bildextra: Knutson intervjuar Bolund.

Sitter just nu på Riksdagsbiblioteket. Det är något grejs med det här sänkbara bordet (antingen vill det ingenting, eller också bara upp), men igår hade jag tur med en anställd kvinna som dök in bland de obegripliga sladdarna och löste problemet. Idag är hon inte här, men det är en fransk TV-fotograf från SVT som ska filma Mats Knutsson och Per Bolund om en stund. (Knutsson har en intervjuserie med partiledarna på SVT Play). Och denna fotograf fixade det!
IMG_6421.JPG

Igår var det kallt som tusan och isbucklor överallt. Säkerheten på stan var enormt höjd på grund av Nobelprisutdelningen. Poliser med skottsäkra västar och gula neonvästar fanns överallt, och Hötorget var avspärrat och många polisbilar var ute.

Efter RB gick jag till Hötorget för att titta på det lilla hörn där en tysk organisation fick hålla upp en stor gul banderoll med texten MR HANDKE, APOLOGIZE. Sedan var jag tvungen att åka hem (stelfrusna fötter)och bylta på mig, innan jag besökte demonstrationen på Norrmalmstorg, där Srebrenicas mödrar var med. Några av dem som förlorade söner, män och fäder när över 8000 bosniska män och pojkar mördades av serbiska trupper. (Tänk er ett gravfält med 8000 gravar).

Det var många deltagare. Arrangörerna hade räknat med 500-1000 på torget, och det var nog närmare det senare antalet. Många plakat, många med texten: Read my lips – g e n o c i d e, eller Det är folkmord, inte hämndmassaker . Handke vill ju inte kalla det folkmord, trots att dessa män och pojkar dödades och tusentals kvinnor våldtogs systematiskt just på grund av sin etnicitet, eller sin religion.

IMG_6410.JPG
En mor från Srebrenica håller tal med hög och rasande röst, och får det översatt mening för mening.

IMG_6418.JPG

Ni har förmodligen sett många nyhetsklipp och bilder av det här – medierna var verkligen på hugget. En vakt i väst hjälpte mig upp på och ner ifrån ett svinhalt stenfundament för att jag skulle kunna ta den andra bilden bakifrån scenen.

Om jag är kvar när Knutson&Bolund dyker upp, uppdaterar jag med bilder av dem. Jag har inte sett intervjuserien än, men jag hoppas att Knutsson frågar ALLA om vad vi konkret ska göra nu angående klimatkrisen. Inte önskedrömmar. Inte talepunkter. Utan den riktigt, riktigt obekväma sanningen.

Per Bolund och Mats Knutson in da house.
Knutson spelar in och sänder varje dag, för man vet aldrig som kan hinna hända till nästa dag.

IMG_6422.JPG
Bolund får mikrofonmygga. Han är förresten väldigt lång..

IMG_6424.JPG
Knutson plåtar Bolund.

IMG_6425.JPG
Så här stort avstånd är det mellan dem när de spelar in. Till höger skymtar damen som är inspelningens fixare. Grejar lite med utseende och vad som kan behövas.

Efteråt försökte jag inspirera Bolund att säga rakt ut, med emfas: NEJ till all kärnkraft, ny som gammal – utan att låta så där resonabel. Han tycker det framgår tydligt ändå.

MP:arna som var här har förstås jobbat väldigt länge med Uffe, och de prisar honom varmt. ”Han kunde alltid ge en helt ny vinkel,visa nya sätt att tänka på saker”, sa Bolund till mig.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s