Dagar före och dagar efter – 2020.

IMG_6494.JPG
Ett alldeles vanligt vardagsrum i alldeles vanliga Stockholm i början av 20-talet.

Johan Rockström har haft sitt vinterprat och säger, vilket vi alla (även skeptikerna) vet – att nu fan gäller det. Vi har tio år på oss att hejda klimatkatastrofen, och våra ansträngningar måste öka exponentiellt, dvs i snabbt ökande takt. Och så räknar han upp tio punkter.T ex: Stoppa ALLa investeringar i fossil industri nu. Kolanvändning ska kosta i alla led. Moratorium (dvs totalt stopp) på att bryta nu mark för lantbruk (skog suger i sig mycket mer koloxid än öppen mark). Med mera.

Han blev glad när Greta Thunberg med kompis kom till honom för ett tre timmar långt seminarium om klimatet, och undrade: Varför har inte en enda politiker gjort detsamma? Strax efter kom, till hans glädje, Angela Merkel. Glädjen vändes i besvikelse när hon meddelade att utsläppspriset skulle vara bara 10 euro, dvs långt, långt under svensk rekommendation, nuvarande svenska priser och vad klimatet behöver. När han höll sitt tal sa han kort: ”Hon måste ha glömt en nolla där.”

Jag fick en chock när jag kom mer i tunnelbanan och såg det här – vad tusan, har marknaden börjat försöka casha in på Greta?

IMG_6499.JPG
Ber om ursäkt för oskärpa, skulle just kliva in i ett tåg.

Men det var bara Myndigheterna som ville informera om att vi måste ta reda på hur man krishanterar. Mer legitimt kan det knappast bli.

IMG_6500.JPG

IMG_6501.JPG

Och i USA har vi Donald Trump. Riksrätten fortgår, och tidskriften Vanity Fair har en artikel som jämför den med vad som skedde när Nixon (efter Watergateaffären, (där hans parti bröt sig in i Demokraternas högkvarter, vilket han visste)förbereddes för sin riksrätt. Väldigt många republikaner som hånade förfarandet med exakt samma argument som nu, visade sig ha svårt att bli omvalda när dammet lagt sig. (Nixon avgick innan rättsgranskningen hunnit börja). Nixon hade själv spelat in telefonsamtal som visade att han var skyldig, och fick lämna ut banden efter att ha stretat emot. Även nu finns vittnesmål.

En gång fanns en hederlig president som hette Jimmy Carter. 2015 svarade han på VF:s frågeformulär, och det här svarade han i slutet om vad man måste göra.

IMG_6495.JPG
Man får anpassa sig till tidens förändringar, men måste hålla fast vid oföränderliga principer.

Så sant som det är sagt.
(Í samma numemr berättade Melinda Gates att hennes och hennes mans välgörenhetsorganisation dittills delat ut 33,5 miljarder dollar.)

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s