Den konstiga tiden. /Uppdaterat, Elinrättelse.

Efter att ha skrivit nedanstående om Elin Wägnerstatyn i Stockholm – nu har jag kollat! Hon är inte en meter lång, hon är faktiskt 1.50 eller 1.60, alltså normalstorlek för kvinna.
Undrar varför hon i min skalle blev bara 75 cm? Kanske för att jag inte tycker om skulpturen…?

De som hugger sönder Zlatanstatyn är töntar, och den jag tycker mest synd om är skulptören. Men varför ville Zlatan själv ha en monsterstaty av sig, fyra meter hög och förgylld? Alex Schulman skrev en krönika om det. Varför ser statyn inte ut som Zlatan? undrade han. Och svarade att den inte föreställer den verkliga mannen, utan Zlatans uppfattning om sig själv. Jag är böjd att hålla med.

Låt oss jämföra Zlatankonceptet med den lilla statyn av Elin Wägner – författare, Akademiledamot, stark aktivist för kvinnlig rösträtt (och f ö vän med Barbo Alving). Här är hon. Väldigt kort. (Och, ärligt talat, ful.)

IMG_6541.JPG
Av Siri Derkert, står på Sankt Eriksplan. Jämför storleken med mina Älvdalsvantar på sockeln.

En meter Elin, fyra meter Zlatan…? Själv har jag alltid tyckt att Elin ska stå staty mellan Riksdagshusen, gärna tre meter hög, realistiskt avbildad i långkjol och kvarnstenshatt och leende, medan hon delar ut pamfletter för rösträtt. (Jag vill minnas att DN en gång hade en omröstning om nya statyer och att jag skickade in ovanstående förslag, och de ritade en teckning av det.)

Tiden är ett märkligt ting. Inte minst för att den egentligen bara är en ström av ögonblick.

IMG_6498.JPG
Stockholms gamla slott, Tre Kronor, på sextonhundratalet. Målaren står med Storkyrkan i ryggen. Alla är klädda i svart och vitt (snyggt), på vintrarna är det så kallt att folk fryser ihjäl, och för att ta sig runt i stan måste man ha en häst.

IMG_6521.JPG

IMG_6517.JPG
Hamngatan vid Kungsträdgården i förra sekelskiftet, och ungdomar på väg hem från Gärdesfest på sjuttiotalet.

IMG_6515.JPG
En alltmöjligt-butik på Sankt Eriksgatan…

IMG_6511.JPG
… som en gång var bion Gnistan. Jag tycker mig se att den aktuella filmen är Rebecca, regisserad av Alfred Hitchcock – hans första amerikanska film.

IMG_6526.JPG

IMG_6533.JPG
Galgar! Den första från Sandefjord i Norge, mannen hette Asbjörn, och dresser och frakker betyder kostymer resp. rockar. Den andra med mammas namn, galgen är ordentligt klädd med garn. Farmor virkade också överdrag till andra kantiga galgar.

Nedan: En skolavslutning. KG, Peter, jag, Uffe, utanför Vallentuna kyrka. Troligen tog min mor bilden.
IMG_6520.JPG
Sommarmys!
(Ja, det känns i hjärtat. Min lilla Uffe.)

Och det nedlagda Internationella biblioteket. Mörkt och tyst.
IMG_6540.JPG

Och tabellerna över hur koldioxidhalten stiger i atmosfären.
IMG_6524.JPG

Ögonblicken finns. Alla lika mycket. Damen på Hamngatan kanske kom från ett konditori på Norrmalmstorg. Galgarna hänger hos mig. Elins staty finns, kanske kommer en till någon dag. Man kan undra vad personerna runt slottet gjorde senare på dagen.

Ibland har jag en känsla av att alla trådar egentligen löper samman.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Den konstiga tiden. /Uppdaterat, Elinrättelse.”

    1. Ja, den är fin! Den ser lite konstig ut, omgiven av svart, eftersom jag slarvplåtat en diabild i lilla monitorn. Samma med damen på Hamngatan. Får skärpa mig och använda projektorn nästa gång.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s