Samerna på Lappkärrsberget.

Lappkärrsberget ligger i Stockholm och har studentboenden intill universitetet i Frescati. Och just nu har jag fått reda på varifrån namnet kommer – kungen hade en renhjord, med renskötande samer, där.

Hade jag ingen aning om.

IMG_6613.JPG
Föredrag om samisk historia på Stadsbiblioteket ungefär när detta skrivs. Till vänster Inge Frisk.

IMG_6614.JPG
Ylva, skådespelare och aktivist (bland annat) och Emma, konstnär och arkeolog som använder sin familjs och samisk historia i sin konst – och har nytta av sin kunskap om det förflutna, och kunskapen att se historiens lager i landskapet.

Det som är helt nytt för mig är att samer inte bara nu, utan i stort sett alltid, funnits i större delen av Sverige – Mälardalen, till exempel. Lika överraskande som att samer for till Alaska för att lära invånarna där att sköta renar. Man tror att man vet saker – och så gör man inte det. Alls! Många ortnamn pekar på samisk bakgrund.

Mer sådant som vi inte vet!

filosofen_toppbild.jpg
Inringat Lappkärrsberget strax utanför Stockholm.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

4 reaktioner till “Samerna på Lappkärrsberget.”

  1. Läser i dagarna om arkeologi i Norrbotten, där jag råkar på fakta som jag aldrig har fått lära mig något om. Ståltillverkning för 2400 år sedan, t.ex.

    Där läser jag också att man konstaterat renskötsel i Skåne en gång i tiden. Samer?

    Gilla

    1. Tack för länken, Inge! Fler fakta som man inte visste något om förut: Renskötseln (inklusive renar) kan ha kommit från Sibirien, där ett annat folk tycks ha börjat med det. Så samernas renar är inte så nära släkt med tidigare skandinaviska renar.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s