På stan. Lite bildextra. Pauli, Graydon Carter (anti-Trump i Vanity Fair), Slussen, Blanche, några stenar och planeten Venus. /PS. Ulf.

Fast man kan ju börja i en sommaridyll – vad åt de egentligen till frukost på Hanna Paulis tavla från 1880-talet?

IMG_6623.JPG

Jag ser stora koppar, tallrikar, kanna för tevatten, kaffe, linneservetter med servettring i silver, socker, ost under glaskupa, ställ för olja och ättika med mera – men var är småfrallorna, gröten, sylten, de stekta äggen, prinskorvarna och den prickiga korven? På väg?

Och så kan man hoppa till USA där dåvarande chefredaktören för Vanity Fair, Graydon Carter, som normalt såg ut så här i bilden ovanför numrets ”Editor´s letter”…

IMG_6648.JPG

…tillfälligt bytte till nedanstående, efter att Donald Trump blivit vald till USA:s president 2016:

IMG_6650.JPG
Välkommen till Trumpistan!
Trump och hans anhang i Vita Huset – är det så här en (odemokratisk, diktatorisk) junta ser ut?

Men Stockholm, alltså.
Jag är ofta på väg hit.

IMG_6639.JPG
Riksdagsbiblioteket.

På vägen längs Västerlånggatan i Gamla Stan ser man gamla fina skyltar utanför hädangånga butiker. Germania, där man sålde svenska och engelska tyger, och Gustaf Mellbin, som kanske hade blivit chockad av de damunderkläder man nu kan inhandla i hans affär.

IMG_6630.JPG

IMG_6629.JPG

Och det finns mystiska prydnader på diverse hus. Är detta öronlösa lejon en lejoninna, eller en hanne som tappat håret?

IMG_6631.JPG

Idag kunde jag inte låta bli att gå och titta på Slussen. Jag har inte vågat mig dit på ett tag. Det var precis så rörigt som jag trodde. Och det tycks ta tid för dem att bli klara.

IMG_6655.JPG

IMG_6652.JPG

IMG_6654.JPG
Jag är så oändligt trött på alla dessa byggkranar som klottrar ner himlen och signalerar hur man ändrar stadslandskapet och framför allt proportionerna på (nya, fula) hus och gator. Nere i vattnet står stolparna där den s k guldbron så småningom ska sitta, den som fortfarande ligger och guppar i Medelhavet.

Jag blev stående utanför planket med en annan intresserad åskådare, Per som varit i byggbranschen, och vi diskuterade då och nu, och politiker, och han lärde mig allt om kranars bom, höna, hytt och katt. Vi pratade nog en halvtimme i snålblåsten medan skolklasser drog förbi, och jag till sist måste slita mig innan jag blev helt förfrusen, och fick gå och värma mig med en glass.

I Stadsgården planeras för övrigt nu Nobelhuset, som knappt kommer att få plats, och blockera glashuset bakom och vetta åt norr nedanför Katarinaberget och bli heltrist. Icke en blomst på dessa asfaltsfält. Och hur ska de aviserade tusentals turistbussarna navigera? Och stanna, och stå?

Varje gång jag går förbi ett hål í gatan där de fixar med rör, kikar jag nyfiket efter något gammalt och spännande. På Odenplan fann de rester av en begravningsplats, men här på Munkbron såg jag bara några stenar som tycks ha hört till… någonting.
IMG_6653.JPG
Trollgaddar…?

Uppe på Drottninggatan gick jag förbi Apoteket Ugglan häromdagen.

IMG_6644.JPG

Det finns en intressant skylt utanför.
IMG_6643.JPG

Här dog August Blanche 1868. Vem var han? Jo, författare till pjäser, böcker, lustspel, den som myntade satsen ”Det ska fan vara teaterdirektör” (ur ”Ett resande teatersällskap”). Mycket känd, hedrades av människomassor vid sin begravning. Det som hände här var att han var på väg till Kungsträdgården för att inviga Karl XII:s skulptur, när han mådde illa och gick in på apoteket – och avled framför detta spegelskåp.

IMG_6641.JPG
Inredningen är densamma nu som då, men det här skåpet KAN ha stått på annan plats i lokalen 1868.

Till sist – det är inte ofta man ser stjärnor på himlen inne i en stad med alla dess ljus. Men härom kvällen såg jag ensam stjärna gnistra över Rörstrandsgatan. Tog en bild för att kolla – det blev ingen skarp bild, men det var som man kunde gissa Venus som lyste där uppe.

IMG_6647.JPG
Natti, natti!

PS/ Senare. Råkade hamna på ett inlägg från 2013, där Uffe har skrivit en fin kommentar om drönare.
Han börjar: Hej, mamma. Och jag blir varm om hjärtat.

Två år senare fick han cancer, ville eller kunde inte tala om det direkt, och ingen annan gjorde det heller, och jag visste inte om det, eller vad som hände eller vad jag skulle säga eller fråga, och allt gick överstyr och det som var vårt universum dog. Han dog och jag dog med honom. Men där satt jag nu och kunde läsa ett lugnt och fint Hej, mamma. Från Ulf.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “På stan. Lite bildextra. Pauli, Graydon Carter (anti-Trump i Vanity Fair), Slussen, Blanche, några stenar och planeten Venus. /PS. Ulf.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s