SD vill ta bort spärrar mot politisk påverkan på public service och annan kultur – igen. /Uppdaterat: VD Stjärnes svar.

SD visat återigen att de inte har den minsta respekt för hur svensk demokrati fungerar. T ex att public service INTE ska styras av politiker. Det måste finnas armlängds avstånd mellan politiskt styre, antingen det är kommunalt eller parlamentariskt, och vad radio, TV och t ex bibliotek och kulturskolor gör. Annars blir det en verklig åsiktsdiktatur.

I DN idag står det:
Sverigedemokraterna försökte på torsdagen kalla ansvariga chefer för public service-bolagen SVT, UR och SR till riksdagens kulturutskott för att svara på frågor.

Partiet är missnöjt med två program som sänts i två olika kanaler och anser att bolagen generellt har brister i sin opartiskhet.

– Vi kan inte ha det så att varje gång SD tycker att ett program är dåligt så ska det lyftas i riksdagen, säger riksdagsledamoten Christer Nylander (L).

Det här är en del av SD´s längtan efter en ”Ungern-fiering”, och de försöker gång på gång politiskt påverka t ex biblioteks programpunkter liksom vilka konstverk en stad ska ha. Om det finns något som SD som politiskt parti inte gillar, dvs som inte följer SD´s åsikter, så anser de att det kan stoppas.

Att programmakare och chefer på public service ska förhöras i parlamentet, som sedan tydligen ska rösta om enskilda program nyhetsrapportering, är fullständigt otänkbart. Det här är SD´s kärna, inte invandringen. Det här är vad som gör den farliga – de vill ingalunda konservera det svenska i Sverige, de vill krossa det.

Uppdaterat (klipp från DN):
På fredagen kommenterar SVT:s vd Hanna Stjärne förslaget förslaget från SD i ett skriftligt uttalande. Hon skriver:

”Det är en gräns som har passerats, när man vill kalla publicister direkt till riksdagen för att stå till svars för en enskild publicering. Det är anmärkningsvärt och jag har inte hört talas om något liknande i Sverige. Vi har ett system med en Granskningsnämnd dit synpunkter kan framföras. Det gäller alla, även politiker”, skriver Hanna Stjärne.

I uttalandet skriver Stjärne att det är fritt att kritisera, diskutera och ogilla det som SVT gör, innan hon tillägger:

”Men politiker har ett ansvar för att respektera systemet och hålla armlängds avstånd till oberoende medieföretag som har i uppgift att granska dem. Det är tydligt formulerat i sändningstillståndet: SVT:s verksamhet ska ’präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället’”, skriver Hanna Stjärne.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “SD vill ta bort spärrar mot politisk påverkan på public service och annan kultur – igen. /Uppdaterat: VD Stjärnes svar.”

  1. SD gör allt för att passa in i den mall, som jag helt själv förutsett. Och exemplen finns ju redan, som du skriver i Ungern, men också Polen och några fler länder. Synd att en fjärdedel av de svenska väljarna verkar ha gått på det.

    Gilla

    1. De kanske anser att de proteströstar mot andra partier, men den strategin är alltför farlig. Jag undrar hur många som förstår vad SD`s politik egentligen går ut på – och att om vi har dem i båten, är de svåra att få därifrån.

      Gilla

Lämna en kommentar